Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joustoa työehtosopimuksia kehittämällä

Mielipide
 
Samuli Sinisalo

Suomen Yrittäjien kirjoituksessa työmarkkinoiden uudistamisesta (HS Vieraskynä 18. 3.) joustolla ymmärrettiin "työpaikan osapuolille annettua mahdollisuutta poiketa sopimuksella siitä, mitä laissa tai työehtosopimuksessa on määrätty työntekijän suojaksi".

Nykypäivän työmarkkinoilla tarvitaan joustavuutta ja paikallista sopimista. Suomen Yrittäjien tulkinta antaa kuitenkin ymmärtää, että joustoon pyritään työehtosopimuksia sivuuttamalla eikä niitä kehittämällä.

Näkemys, jonka mukaan työmarkkinoiden oleellisin jouston lähde on työehtosopimusten sivuuttaminen, on hyvin rajallinen. Kun työmarkkinoita ja niiden joustavuutta tarkastellaan, joustomekanismit voidaan jaotella neljään eri kategoriaan: on työn organisoinnin jousto (työtavat yrityksessä), työn hinnan jousto (palkat ja sivukulut), työn määrän jousto yrityksen sisällä (esimerkiksi lomautukset tai osa-aikaisuudet) ja työn määrän jousto yrityksen rajojen yli (palkkaaminen ja erottaminen).

Jos työehtosopimukset eivät tarjoa tarpeeksi mahdollisuuksia joustoihin näillä osa-alueilla, työehtosopimuksia tulisi kehittää neuvotteluteitse. Tutkimusten mukaan paikallisesta sopimisesta on hyötyä erityisesti pienissä (alle 30 työntekijän) yrityksissä, ja hyötyjen saavuttamiseen tarvitaan luottamusta työnantajan ja työntekijöiden välillä. On vaikea nähdä, miten työntekijöiden suojaa heikentämällä lisättäisiin tätä luottamusta ja edistettäisiin joustavampien työmarkkinoiden syntyä.

Ennemmin pitäisi pyrkiä Teknologiateollisuuden viitoittamaan suuntaan. Teknologiateollisuuden työehtosopimus mahdollistaa muita aloja paremmat ja laajemmat joustot.

Muiden sektoreiden pitäisikin ottaa Teknologiateollisuudesta mallia ja kehittää työehtosopimuksiaan mahdollistamaan enemmän paikallista sopimista. Näin työmarkkinoille saataisiin joustoa työehtosopimusten puitteissa, ei työehtosopimuksia sivuuttamalla.

Samuli Sinisalo
projektitutkija, Kalevi Sorsa -säätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat