Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän aiheuttamaa uhkaa ei pidä vähätellä

Mielipide
 
Juha Wiskari

Suomen kansalaisena, tulevaisuuteni eteen työtä tekevänä ja toisen polven evakkona minulla on ennenkokemattoman kalsea tunne. Kalsea tunne on sekoitus hämmennystä, pelkoa, avuttomuutta, turhautumista – ahdistustakin.

Syy on se, ettei Venäjän päivä päivältä konkreettisemmaksi käyvää uhkaa oteta tosissaan. Sitä hyssytellään ja vähätellään, jos ei satu kuulumaan sylki roiskuen uhoavien ryhmään.

Suomella ei ole selkeää linjaa, johon kansalainen voisi tukeutua, tai johtajaa, jonka sanomisiin voisi luottaa. Kolhiudutaan ajopuuna, meriselityksenä "EU:n linjassa pysyminen".

Naapurilla on neljällä alueella käynnissä yli 60 000 sotilaan manööverit maalla, merellä, ilmassa, tietokeskuksissa ja ohjussiilojen katveessa. Suomen rauhanajan koko miesvahvuus on 30 000. Eikö todellakaan ole uhkaa tai akuuttia päätöksenteon ja ennakoivan suojautumisen tarvetta?

Suomella on 1 300 kilometrin maaraja Venäjän kanssa. Tällaista ei ole millään toisella Euroopan unionin jäsenmaalla, mikä asettaa meidät erikoisasemaan.

Nato-jäsenyyden välttämättömyys ja siihen liittyvät faktat eivät millään selvitystyöllä tai äänestäjien miellyttämiseksi esiin nostetulla kansanäänestyksellä muutu miksikään. Tarvitaan johtajuutta ja toimenpiteitä.

Samanlaisen kotia ja rauhallista elämää uhanneen hyytävän tapahtuman koin pikkupoikana vuonna 1961. Kansakoulunopettajavanhempani purkivat kuolemanvakavina jodiannoksia paketeista koillislappilaisessa kotikylässämme Aapajärvellä. Annokset oli tarkoitus jakaa heti käskyn kuuluttua koululta kyläläisille. Syy oli Neuvostoliiton Novaja Zemljan historian siihen asti suurimman, 50 megatonnin jättiatomipommin räjäytyksestä uhkana ollut saastelaskeuma.

Nyt tiedän, miltä vanhemmistani aikoinaan tuntui. Silloin sentään tehtiin se, mitä voitiin. Maata johdettiin, ja saloseuduilla kyläpäälliköt ottivat vastuun ja toimivat niillä resursseilla, mitä oli. Huolenpidolla, päättäväisyydellä ja selkeällä toiminnalla rakennettiin luottamusta, vaikka se ei pelkoa täysin poistanutkaan.

Nykytilanteesta on yksinkertaisesti leikki niin kaukana, että tosiasiat on myönnettävä ja johtajuus on löydyttävä tai otettava.

Miksi ihmeessä pitää jatkaa näin, kun ratkaisujakin on?

Juha Wiskari
tietokirjailija, Somero

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat