Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisiä syrjitään perustuslain vastaisesti

Mielipide
 
Kaarle J. Lehmus

Tarmo Pukkila kirjoitti (HS Mielipide 21. 3.) ansiokkaasti siitä, kuinka hallitus ja eduskunta ovat syrjineet eläkeläisiä päättäessään niin niin sanotusta raippaverosta, joka tuli voimaan vuoden 2013 alusta.

Tiedämme kaikki tuon lain keskeisen ongelman: laki asettaa eläketulon täysin eri asemaan palkkatuloon nähden ja lisäverottaa eläkkeitä pienemmästä tulotasosta pysyvästi. Palkkatuloon taas kohdistuu vastaava lisävero vain rajoitetun määräajan.

Huomionarvoista on, ettei hallitus tai eduskunta ole kallistanut korvaansa sille tosiasialle, että vero on syrjivä ja siten perustuslain vastainen. Yksi kansanosa on asetettu eri asemaan muiden väestöryhmien suhteen. Yhdelläkään puolueella ei ole ollut huono omatunto tällaisesta menettelystä. Onkohan lain tulkinta tällaisessa tapauksessa liian vaativa tehtävä?

Tehdyn kantelun vuoksi korkein hallinto-oikeus on 6. maaliskuuta pyytänyt ennakkoratkaisua asiassa EU:n tuomioistuimelta. On sääli, että hyvinvointi- ja oikeusvaltiona tunnettu Suomi joutuu turvautumaan maan ulkopuolisen oikeusistuimen tulkintaan selvästi perusoikeuksien – myös ihmisoikeuksien – vastaisen päätöksen ja menettelyn oikaisemiseksi.

Vaalien jälkeisellä hallituksella ja uudella eduskunnalla on vielä mahdollisuus korjata tilanne ja paikata Suomen kansainvälisen maineen saama kolhu.

Kaarle J. Lehmus
varatuomari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat