Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten palvelua pitää parantaa te-toimistoissa

Mielipide
 
Jaakko Mikkola

Pääkirjoituksessa (HS 24. 2.) tuotiin esille tärkeä seikka: nuorelle annettu aika estää syrjäytymistä parhaiten. Jutussa viitattiin te-toimistojen suuriin asiakasmääriin ja siihen, etteivät virkailijat pysty antamaan riittävästi aikaa nuorelle asiakkaalle.

Kyse on myös siitä, että työministeriö (TEM) on ollut heikentämässä nuorten palveluja. TEM päätti vuonna 2013, että asiakkaita palvellaan toimistoissa heidän tarpeidensa mukaan kolmella palvelulinjalla.

Ongelmana on kuitenkin, että erityisesti nuorten, alle 25-vuotiaiden asiakkaiden sijoittaminen palvelulinjoille ei ole yhtenäistä ja selkeää. Tämä johtuu siitä, että nuorten työ- ja ammattisuunnitelmat ja palveluntarve muuttuvat jatkuvasti ja melko nopeallakin tahdilla.

Hallinnoilla on myös taipumusta byrokratisoida asioita. Lakiin kirjattu siirto palveluntarpeen mukaan ei käytännössä aina toimi. Nuoren asiakkaan pääsy hänelle parhaaseen palveluun voi pitkittyä ja hän voi jäädä palvelukatveeseen.

Työhallinnossa nuoret ovat olleet vuosikymmeniä ryhmä, jonka henkilökohtaiseen palveluun on haluttu erityisesti panostaa. Palvelulinjajärjestelmä on ikävä kyllä vaikuttanut niin, että pelkästään nuoriin keskittyvää asiakaspalvelua ei ole enää tarjolla kaikissa te-toimipaikoissa. Näkemykseni on kuitenkin, että erityisesti alle 25-vuotiaat nuoret – sekä koulutetut että kouluttamattomat – asiakkaat tarvitsevat kasvokkain tapahtuvaa palvelua henkilöiltä, jotka ovat erikoistuneet nuorten palveluun.

Nämä nuorten palvelun heikennykset tehtiin samaan aikaan kun TEM lanseerasi nuorisotakuun. Siis valtio samalla heikentää ja yrittää parantaa nuorten palveluja. Näin ei voi olla.

Ehdotan muutosta nuorten palveluihin: ehkäistään nuorten syrjäytymistä ja annetaan riittävästi aikaa nuorille asiakkaille. Tämä toteutuu, kun palautetaan pelkästään nuoriin keskittyvä asiakaspalvelu takaisin kaikkiin te-toimistojen toimipaikkoihin.

Jaakko Mikkola
ammatinvalintapsykologi
Kainuun te-toimisto, Kuhmo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat