Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitkä asiat tekevät arjesta onnellisen?

Mielipide
 
Sara Salomaa

Heikki Aittokoski nosti kirjoituksessaan (HS 20. 3.) esiin edesmenneen Tommy Tabermanin ehdotuksen mitata onnellisuudella poliittisen päätöksenteon onnistumista. Ehdotukselle kohautettiin olkapäitä. Sama asenne vallitsee yhteiskunnassa edelleen.

Suomalaiseen päätöksentekojärjestelmään ja virkamieskuntaan on juurtunut ajatus, että joku muu tietää, mikä on ihmiselle parhaaksi. Ajatus on vanhanaikainen, eikä se huomioi yhteiskunnan muuttumista.

Onnellisuustutkimuksen tärkeimpiä oivalluksia on se, että korkealaatuiset palvelut ja hyvinvointiyhteiskunnan vahvat turvatelineet lisäävät ihmisten onnellisuutta. Perinteinen sosiaalipolitiikka jättää usein pohdinnan tähän pisteeseen. Ihmisten hyvinvointia lähestytään riskien ehkäisyn näkökulmasta, kun muuttunut maailma ja keskiluokan tarpeet kannustavat etsimään vastauksia toisesta näkökulmasta.

Kysymys kuuluu, mitä muuta yhteiskunta voi tehdä ihmisten onnellisuuden eteen kuin täyttää nykyiset, lakisääteiset velvollisuudet. Voisivatko ihmiset paremmin, jos aamukahdeksan virastotyöaikaa lykättäisiin tunnilla eteenpäin? Lisääntyisikö onnellisuus, jos kaupunkien keskustoissa olisi enemmän vapaita oleskelupaikkoja?

Kuinka monen lapsiperheen arki paranisi, jos lapsen päivähoitopaikassa joustettaisiin kaksi tuntia aamuin ja illoin? Lisääntyisikö ikäihmisten onnellisuus, jos Yle näyttäisi televisiossa vanhoja elokuvia aamuviiden ja -kuuden välisen ajan?

Nykyisten hyvinvointi- ja terveystutkimusten perusteella tiedetään ahvenanmaalaisten elävän muuta Suomea onnellisempaa arkea. Tulos on kiinnostava, koska Ahvenanmaalla väestön koulutusaste on monia manner-Suomen alueita matalampi ja vastaavasti ahvenanmaalaisten asuntovelat ovat Suomen suurimpien joukossa. Mikä selittää Ahvenanmaan onnellisuuden? Entä mikä merkitys ihmisten onnen tunteelle on ympäröivällä luonnolla, lähikirjastolla tai sillä, että isoäiti saa hyvää hoitoa vanhainkodissa?

Näihin kysymyksiin tarvitaan lisää vastauksia. Parhaita vastaajia ovat ihmiset itse.

Sara Salomaa
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat