Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sain hyvää palvelua Arkkitehtuurimuseosta

Mielipide
 
Juhani Päivänen

Vapaa toimittaja Paula Holmila pudotteli (HS Kulttuuri 20. 3.) yksipuolisen kielteisiä ja suppeita näkökulmia Arkkitehtuurimuseosta. Jotta totuus ei unohtuisi, haluaisin kertoa oman kokemukseni.

Erään historiahankkeen yhteydessä olen joutunut kysymyksilläni vaivaamaan viime kuukauden aikana useita museotoimintaan ja tiedon taltiointiin erikoistuneita organisaatioita. Käydessäni Kansallisarkistossa, Helsingin kaupunginarkistossa ja Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmissa olen saanut erinomaista palvelua.

Eräitä organisaatioita olen lähestynyt sähköpostitse. Högforsin Valimomuseo ja Lappeenrannan kaupungin museo vastasivat parin päivän sisällä. Tekniikan museon "toimitusaika" oli kaksi viikkoa. Mikkelin maakunta-arkisto ei ole toistaiseksi vastannut.

Arkkitehtuurimuseo toimi tässä otannassani kaikkein nopeimmin. Kysymykseni lähti aamupäivällä, ja iltapäivällä sain tutkijan perusteellisen vastauksen sekä tiedon lisäkirjallisuudesta, joka oli löydettävissä heidän kirjastostaan. Käydessäni museossa kirjastovirkailija löysi kohtuullisella etsimisellä tarvitsemani teoksen, johon pääsin kustannuksitta perehtymään. Museon ja kirjaston aukioloajat olivat asiakasystävälliset.

Vaikuttaa siltä, että Holmilan mielestä Arkkitehtuurimuseo ei täytä yhteiskunnan sille myöntämän tuen edellytyksiä. Tämä on vahva väite. Perusteluksi Holmila esitti museolain ensimmäisen pykälän, jota hän yksipuolisesti referoi.

Itse asiassa ensimmäisen pykälän ensimmäisessä momentissa ei puhuta lainkaan näyttelytoiminnasta, vaan tavoitteeksi asetetaan edistää väestön ymmärtämystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Myös tiedon saatavuutta ja tiedon välitystä korostetaan.

Museoiden toimiala on siten paljon laajempi kuin näyttelyiden järjestäminen.

Juhani Päivänen
professori emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat