Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikinteosta pitää saada kannattavaa

Mielipide
 
Jaska Riuttama

Toimittaja Samuli Tiikkaja kirjoitti hienon Lauantaiesseen (HS Kulttuuri 21. 3.) musiikkibisneksen murroksesta, joka näkyy varsinkin klassisen musiikin myynnissä. Jutussa käsiteltiin paljon puhuttuja musiikin nettipalveluita ja sitä, kuinka ne vähentävät levymyyntiä ja miten varsinkin suoratoistosta tulevat korvaukset ovat minimaalisen pieniä.

Tämä on pitkään ollut musiikintekijöiden ongelma. Työstä on tullut kannattamatonta, kun levyt eivät myy eikä suoratoistokorvauksilla elä. Monet ovat protestiksi ottaneet levynsä pois suoratoistopalveluista – viimeksi näin kävi erään tunnetun kotimaisen bändin musiikille, kun edesmenneen muusikon perikunta sitä pitkään vaati.

Musiikin poistaminen suoratoistopalveluista ei kuitenkaan paranna tilannetta: se ei lisää levymyyntiä, vaan sen jälkeen musiikkia kuunnellaan verkosta laittomista lähteistä, joista ei saa minkäänlaista korvausta.

Asiaan olisi yksinkertainen ratkaisu. Suoratoistopalveluista olisi tehtävä kokonaan kuukausimaksullisia. On absurdia, jos kuuntelijat eivät ole valmiita maksamaan kuukausimaksua, joka vastaa yhden normaalihintaisen levyn hintaa. Kuukausimaksulla kuunneltavana on miljoonittain levyjä. Jos kaikki maksaisivat kuukausimaksua, tuotot paranisivat ja se näkyisi myös artistien tuloissa.

Jos ilmaismahdollisuudesta ei haluta luopua, vaihtoehtona olisi nostaa kuukausimaksun hintaa. Itse olisin valmis maksamaan isompaa kuukausimaksua hyvästä palvelusta.

Yksi asia jutusta unohtui: latauspalvelut. Niiden ongelmana on, että musiikki ostetaan pakattuina tiedostoina, mikä kuuluu huonona äänenlaatuna. Latauspalveluita pitäisi kehittää voimakkaasti eteenpäin, jotta niistä tulisi kannattavia.

Myös suoratoistopalveluissa olisi tosin kehitettävää: niissäkään ääni ei vielä ole cd-levyjen tasoista.

Näitä asioita pitäisi miettiä toden teolla. Musiikin kannattamattomuus saattaa johtaa siihen, että uudet julkaisut ovat pelkkää laskelmoitua kaupallisuutta. Pahimmillaan kannattamattomuus voi johtaa hiljaisuuteen, mitä kukaan ei toivo.

Jaska Riuttama
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat