Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei omavastuuta elämää ylläpitäville lääkkeille

Mielipide
 
Tero Kangas

Kotimaansivuilla (HS 21. 3.) kerrottiin, että reseptilääkkeille tulee 45 euron alkuomavastuu ensi vuoden alusta.

Perustuslain 6. pykälässä säädetään, ettei ketään saa asettaa eri asemaan muun muassa terveydentilan perusteella. Perustuslain 7. pykälässä puolestaan säädetään jokaiselle oikeus elämään ja turvallisuuteen.

Lain muuttamista käsiteltäessä juristit ovat asiaa selvitettäessä todenneet, että varattomien kohdalla perusturva tulee viime kädessä avuksi, jos joku ei kykene maksamaan lääkkeestään tarvittavaa 45 euron omavastuuta. Näin todetessaan he ovat katsoneet asiaa vain lainopillisesti eivätkä ole ymmärtäneet sen lääketieteellistä puolta.

Täysin korvattavien sairauksien joukossa on pitkäaikaissairauksia, joissa lääkitys on elämän jatkumiselle välttämätöntä – elämää ylläpitävää – ja joissa lääkityksen katkeaminen aiheuttaa välittömän kuoleman uhan. Näistä sairauksista yleisin on insuliininpuutosdiabetes eli tyypin 1 diabetes. Siinä annetun insuliinin vaikutuksen loppuminen aiheuttaa jo 6–12 tunnin kuluessa hengenvaarallisen happomyrkytyksen alkamisen ja aiheuttaa hoitamattomana eli ilman insuliinia kuoleman kahden vuorokauden kuluessa.

Nykymuodossaan lainmuutos uhkaa kaikkien maamme noin 50 000 insuliininpuutosdiabeetikon elämää ja rikkoo perustuslakia. Se tulee muuttaa ennen voimaantuloaan niiden täysin korvattavien sairauksien osalta, joissa lääkityksen loppumiseen liittyy välitön kuoleman uhka. Elämän jatkumiselle välttämättömillä lääkkeillä ei saa olla hintaa eikä minkäänlaista alku- eikä muutakaan omavastuuta.

Tero Kangas
professori, sisätautien erikoislääkäri diabeteksen hoidon erityispätevyys
tyypin 1 diabeetikko, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat