Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaana virtaava koski ei heikentäisi kulttuuriarvoja

Mielipide
 
Mikael A. Manninen Mikko Saikku Kristiina Mannermaa

Julkisessa keskustelussa Vanhankaupunginkosken padon purkamisaloitteesta on esitetty vain yksipuolisen kielteisiä näkökulmia padon purkamisen vaikutuksista kulttuuriympäristöön. Keskustelussa pitäisi muistaa, että esimerkiksi Unescon maailmanperintösopimuksessa kulttuuri- ja luontoarvot on asetettu samalle viivalle.

Vanhimmat Vanhankaupunginkoskea käsittelevät tekstit 1300–1400-luvuilta liittyvät joen vaelluskaloihin ja niiden kalastukseen. Vesivoimaa hyödyntäviä laitoksia jokisuussa on ollut 1500-luvulta lähtien, ja vanhoja patoja on purettu aina uusien tieltä.

Kalakantojen arvo kuitenkin tunnustettiin: 1500-luvulla padon lupaehdoissa edellytettiin, että kalojen nousu turvataan. Vielä 1700-luvulla myllyn käyttö ja nousulohen kalastus riittivät syiksi uiton kieltämiseen koskessa.

Vasta nykyistä patoa 1800-luvulla rakennettaessa kalojen nousu jokeen estettiin kokonaan. Erotuksena aikaisempiin patoihin nykyistä patoa ei myöskään purettu sen menetettyä käyttötarkoituksensa vaan se sai jäädä paikalleen teollisuushistoriallisena muistomerkkinä.

Yllättäen ollaan siis tilanteessa, jossa padon on katsottava olevan osa merkittävää kulttuuriympäristöä samalla kun se nähdään kompastuskivenä luontoarvoille, jotka olisi mahdollista saavuttaa joen ekologista tilaa parantamalla.

Vastakkain on siis asetettu kulttuuriperintö ja luonnonperintö. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Kosken historia ulottuu 1800-luvun loppua pidemmälle, ja siksi padon historiallista arvoa on mietittävä osana pitkää aikajatkumoa.

Patoamattoman kosken ja sen tarjoamien kalastusmahdollisuuksien merkitystä Helsingin historialle ei voi aliarvioida. Koski oli yksi keskeisimmistä syistä kaupungin perustamiselle Vantaanjoen suulle, ja sellaisena koski on myös merkittävää kulttuuriympäristöä.

Vapaana virtaava koski palauttaisi jokisuuhun muistuman teollista historiaa edeltävältä ajalta eikä suinkaan olisi vain yksipuolisesti kulttuuriarvoja heikentävä elementti.

Kulttuuriympäristön säilymisen kannalta Vanhankaupunginkosken pato on ongelmallinen myös siksi, että se on virtauksen aiheuttaman jatkuvan kulutuksen alainen. Ruotsissa useita 1800-luvun lopun patoja on päätetty purkaa niiden muodostaman turvallisuusuhan ja padon kunnostamisen kalleuden takia. Vanhankaupunginkoskella suurimman uhan alaisina ovat padon alapuoliset suojellut rakennukset.

Vanhankaupunginkosken padon tapauksesta tekee poikkeuksellisen se, että tavanomaisten yksityisten taloudellisten intressien ja kulttuuriarvojen sijaan vaakakupeissa on kaksi vaihtoehtoa. Niissä molemmissa alueen kulttuuriympäristöä toisaalta huononnetaan, toisaalta parannetaan. Ratkaisevaksi muodostuneekin, tunnustetaanko luonnonperinnön arvo osana kulttuuriympäristöä.

Mikael A. Manninen
filosofian tohtori, arkeologi
Mikko Saikku
ympäristöhistorian dosentti
Kristiina Mannermaa
arkeologian dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat