Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeisten ikimetsien hakkuut pitää lopettaa

Mielipide
 
Jorma Seppänen

Metsähallitus on parhaillaan valmistelemassa Kainuussa valtion maille luonnonvarasuunnitelmaa seuraaviksi viideksi vuodeksi. Helsingin Sanomien Tiede-sivuilla julkaistun jutun (18. 3.) mukaan "Osaran aukeiden" nuoret metsät kasvavat jo Lapissakin riivatusti. Niin kasvavat Kainuussakin.

Nyt olisi Metsähallituksella jo viimeinkin varaa puuhuollon kärsimättä lopettaa viimeisten ikimetsien hakkuut, mitä luonnonsuojelujärjestöt ovat vuodesta toiseen esittäneet. Näin ei kuitenkaan valitettavasti näytä tapahtuvan, vaan vanhoja monimuotoisia metsiä on tarkoitus hakata myös tulevaisuudessa entiseen malliin.

Näiden metsien hakkaamiseen täytyy olla muita kuin puuhuoltoon perustuvia syitä. Vaikka Suomea koskevat kansainväliset biodiversiteetin suojelua koskevat sopimukset, Metsähallitusta ne eivät näytä velvoittavan mitenkään.

Valtion liikelaitos ei tee mitään pysäyttääkseen monimuotoisuuden hapertumiskehityksen. Vanhoja metsiä hakkaamalla se ei onnistu.

Valtion pitää vihdoin toimia. Täytyy vain ihmetellä, millaista esimerkkiä valtio näyttää muille maanomistajille ja toimijoille. Luonnonsuojelujärjestöt eivät vastusta hakkuiden lisäämistäkään, jos hakkuut kohdistuvat metsien nuorempiin ikäluokkiin.

Omistajaohjausta tulee kehittää siten, että aluekohtaisista tavoitteista luovutaan ja hakkuut painotetaan valtakunnallisesti sinne, missä metsätalous ja luonnonsuojelu eivät ole ristiriidassa keskenään. Nyt se näyttää olevan mahdollista.

Jorma Seppänen
Suomussalmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat