Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helppokäyttöisiä järjestelmiä pitää osata vaatia

Mielipide
 
Timo Jokela

Lauri Malkavaara valitti aiheellisesti tietojärjestelmien vaikeakäyttöisyyttä (HS Merkintöjä 17. 3.). Tämä lienee useimpien muidenkin kokemus työpaikoilla.

On kuitenkin paljon myös aitoa helppokäyttöisyyttä. Monet kuluttajille tarkoitetut verkkopalvelut ja älypuhelinten sovellukset ovat yksinkertaisia käyttää. Helppokäyttöisyys kun on niiden olemassaolon edellytys.

Vaikeakäyttöisyys liittyy lähinnä työpaikoilla käytettäviin järjestelmiin. Ongelmien taustalla eivät kuitenkaan ole tietojärjestelmien kehittäjät vaan niiden hankkijat. He päättävät kriteerit, joiden perusteella järjestelmiä kehitetään ja hankitaan.

Tietojärjestelmien tarjouspyyntöjä lukiessa huomaa, että helppokäyttöisyyden vaatiminen on lapsenkengissä. "Järjestelmän on oltava helppokäyttöinen" -tyyppiset todentamattomat vaatimukset saavat järjestelmätoimittajat lähinnä hymähtämään.

Monesti hankkijat ajattelevat ratkaisun olevan se, että käyttäjät otetaan mukaan hankintaprojektiin ja kysytään heidän mielipiteitään.

Ensimmäinen askel kohti aitoa käyttäjäystävällisyyttä on ymmärtää, että tällaiset triviaalit toimenpiteet eivät alkuunkaan ole vastaus tietojärjestelmien hankinnan todellisiin haasteisiin.

Timo Jokela
filosofian tohtori
käytettävyysasiantuntija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat