Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huonot tuotot selittyvät vakavaraisuussäännöillä

Mielipide
 
Hannu Kahra

Tuomo Pietiläinen on tehnyt yhteenvedon suomalaisten eläkesijoittajien kymmenen vuoden sijoitustuotoista (HS Talous 19. 3. ja 23. 3.). Aiemman jutun mukaan keskimääräinen työeläkeyhtiö ei yltänyt vuosina 2005–2014 reaaliseen tuottotavoitteeseen, joka on keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa.

Kyseessä ei ole tuottotavoite, vaan Eläketurvakeskuksen asettama tuotto-oletus. Nyt tämä arvio on ylioptimistinen, sillä osakkeet ja joukkovelkakirjat ovat kalliita samanaikaisesti, joten tulevaisuudessa saatavat tuotot ovat totuttua alhaisempia. Realistisempi arvio on 2–2,5 prosentin keskimääräinen tuotto seuraavien 10–20 vuoden aikana. Tämä merkitsee vähintään kahden prosenttiyksikön nousupainetta työeläkemaksuihin.

Huonot tuotot selittyvät eläkeyhtiöiden vakavaraisuussäännöillä, jotka estävät tehokkaan ja pitkäjänteisen sijoittamisen.

Suomen eläkejärjestelmää arvioinut professori Keith Ambachtsheer kysyy raportissaan, tarvitaanko yhtenäisessä kansallisessa eläkejärjestelmässä, joka tarjoaa yhdenmukaisia etuuksia ja joka rahoitetaan 75-prosenttisesti jakojärjestelmästä ja 25-prosenttisesti rahastoimalla, ollenkaan eläkevakuutusyhtiöiden vakavaraisuussääntöjä. Etuuksien maksu on viime kädessä riippuvainen Suomen talouden terveydestä ja rahastojen koosta sekä niiden tuotosta.

Eläkesijoittajilla on pitkät sijoitushorisontit, jolloin sijoittajien ei tarvitse välittää osakemarkkinoiden tilapäisistä notkahduksista. Osakkeet käyttäytyvät riskittömien korkosijoitusten kaltaisesti. Markkinaromahdusten jälkeen osakkeiden odotetut tuotot ovat aina korkeammat kuin ennen kurssilaskua.

Vuosina 2007–2009 osakemarkkinat kokivat 50 prosentin yhtäjaksoisen kurssilaskun. Tästä huolimatta kymmenen vuoden osakemarkkinoiden nimellistuotto on ollut 7,89 prosenttia, ja eläkeyhtiöillä se on ollut 7,85 prosenttia.

Markkinasalkun kymmenen vuoden tuotto on ollut 6,97 prosenttia. Markkinasalkussa on noin 60 prosenttia osakkeita ja 40 prosenttia korkosijoituksia. Se on tehokkain sijoitussalkku, joka voidaan toteuttaa kahdella globaalilla ETF-rahastolla.

Keskimääräinen eläkesijoittaja on hävinnyt markkinoille 1,8 prosenttiyksiköllä. Tehottomuuden seurauksena eläkesijoittajilta jää vuosittain saamatta kahden miljardin euron sijoitustuotto. 60/40-salkuilla eläkeyhtiöt olisivat hävinneet markkinoille vain 0,3:lla prosenttiyksiköllä, eli käytännössä ne olisivat olleet kaappi-indeksoijia.

Raimo Sailas on esittänyt, että Suomen kilpailukyky paranisi alentamalla työeläkemaksua tilapäisesti 3–5 prosenttiyksiköllä. Alennus voidaan rahoittaa tehostamalla työeläkevarojen hallinnointia.

Raportissaan Ambachtsheer suosittelee, että Suomen eläkejärjestelmän tulisi etsiä mittakaavaetuja sijoitustoiminnassa ja etuisuuksien hallinnoinnissa. Poistetaan tarpeettomat vakavaraisuussäännöt ja yhdistetään yksityisen sektorin työeläkesijoittajat yhdeksi julkisen vallan hallinnoimaksi, ammattimaisesti hoidetuksi indeksisijoittamista soveltavaksi rahastoksi.

Hannu Kahra
dosentti, Oulun yliopiston
kauppakorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat