Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlinna pysyy maailmanperintökohteena

Mielipide
 
Stefan Wessman

Arkkitehti Sinikka Muurimäki esitti huolensa (HS Mielipide 19. 3.) Suomenlinnan "putoamisesta maailmaperintölistalta" kohteen suoja-alueelle kaavailtujen asuinrakennusten vuoksi.

Laajan suoja-alueen tarkoitus on suojella Suomenlinnaa vaikutuksilta, jotka voisivat heikentää sen maailmanperintöarvoja. Alue perustettiin vuonna 1991, kun Suomenlinnasta tuli maailmanperintökohde.

Maailmanperintökeskus käynnisti 2000-luvulla hankkeen, jonka tarkoituksena oli täydentää tietoja luetteloon vuonna 1978–1998 liitetyistä kohteista. Suomenlinnan suoja-alue ei kaikilta osin täyttänyt maailmanperintösopimuksen toimintaohjeiston vaatimuksia.

Suomi ehdotti suoja-alueen tarkistamista siten, että se vastasi valtioneuvoston RKY 2009 -päätöstä. Ehdotettu suoja-alue oli pienempi kuin alkuperäinen, kuten Muurimäkikin totesi.

Maailmanperintökomitea noudatti rakennussuojelun ja kulttuuriympäristön vaalimisen asiantuntijajärjestön ICOMOS:n suositusta pitää vanha suoja-alue voimassa ja pyysi vyöhykkeistämään sen vastaamaan erilaisia suunnittelutarpeita.

Museovirasto on aloittanut selvityksen niin, että sen tulokset voidaan sisällyttää Helsingin valmisteilla olevaan yleiskaavaan.

Muurimäki totesi, että tärkeimmät näkymät Suomenlinnasta avautuvat Katajanokan rantaan. Maisemallisesti tärkeämpää on kuitenkin näkymä avomerelle päin. Näkymä Suomenlinnasta mantereelle on jatkuvasti muuttunut Helsingin kehityksen seurauksena, mutta kantakaupungin siluetti on pysynyt melko muuttumattomana.

Suoja-alueen sisällä olevaan kantakaupunkiin voidaan lisärakentaa nykyisen mittakaavan mukaisesti. Sopimuksen toimintaohjeisto ei erikseen kiellä toimenpiteitä kohteiden suoja-alueilla.

Suomenlinna ei ole "tarkkailulistalla", eikä kohteen putoamiselle maailmanperintöluettelosta ole perusteita.

Viime vuosina Suomenlinna on useasti esiintynyt maankäyttöön liittyvissä keskusteluissa joko niin, että kaupungin kehitys uhkaa Suomenlinnan maailmanperintöstatusta tai toisin päin. Koska Helsingin sydämessä sijaitsee ainutlaatuinen maailmanperintökohde, on luonnollista huomioida se kaupunkisuunnittelussa niin, että molemmat voivat jatkaa yhdessäoloaan. Suomenlinna on kautta aikojen vaikuttanut kaupungin kehitykseen.

Stefan Wessman
erikoisasiantuntija, Museovirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat