Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nollatyösopimus on moraaliton

Mielipide
 
Mika Pahlsten

Lotta Metsärinne kritisoi mielipidesivulla (HS 20. 3.) aikeita kieltää nollatyösopimukset. Metsärinteen mukaan erityisesti opiskelijat hyötyvät joustavista työajoista.

Vaikuttaa siltä, että monelta menevät iloisesti sekaisin nollatyösopimuksen ja tarvittaessa työhön kutsuttavan käsitteet. Nollatyösopimuksessa työntekijä sitoutuu olemaan työnantajan käytettävissä silloin, kun työnantajalla on osoittaa työtä. Tällöin työntekijä sitoutuu työnantajaan mutta työnantaja ei sitoudu työntekijään. Yrittämisen riskiä siirretään työntekijälle vähän samaan tapaan kuin vuokratyössä: työntekijä kantaa taloudellisen riskin siitä, kannattaako työnantajan liiketoiminta vai ei.

Tarvittaessa työhön kutsuttavia on ollut pitkään esimerkiksi ravintola-alalla. Tässä mallissa työntekijä ja työnantaja sopivat, että työnantaja tarjoaa henkilölle eripituisia keikkoja, jotka voivat lyhimmillään olla vain yhden työvuoron mittaisia. Työntekijä puolestaan voi ottaa vastaan tarjotun keikan tai kieltäytyä siitä. Tämä onkin ihan reilu malli puolin ja toisin. Metsärinteen kirjoituksesta päätellen hän tekee juuri tällaista keikkatyyppistä työtä. Tarvittaessa työhön kutsuttavat ovat varmasti perustellusti tarpeellisia nykyisessä elinkeinoelämässä erityisesti palvelualoilla. Tällainen sopimus sopii monen työntekijänkin elämäntilanteeseen.

Puhdas nollatyösopimus on kuitenkin lähinnä moraaliton sopimusmuoto.

Mika Pahlsten
Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat