Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko opettajien taidot sittenkään kehnot?

Mielipide
 
Antti Pirhonen

Kotimaansivuilla (HS 17. 3.) tartuttiin kestoaiheeseen, koulujen tietotekniikkaan. Aihepiiriä pitkään seuranneelle juttu herätti déjà-vun: joko taas.

Ennen opettaja seisoi kateederilla ja luennoi oppilaille. Oppilaat istuivat pulpeteissaan ja kuuntelivat. Nyt rento opettaja kannustaa itsenäisiä, tiedon valtateitä kohti uutta uljasta tulevaisuutta huristelevia diginatiiveja. Kehitystä jarruttavat vain opettajanhuoneiden ryppyotsat, jotka eivät henno luopua auktoriteetistaan.

Syykin opettajien änkyröintiin löydettiin jutussa: opettajien tietotekniset taidot ovat kelvottomat. Jopa tekstinkäsittely saattaa tuottaa ongelmia näille jäärille.

Mitä nuo mystiset taidot sitten ovat? Havaintojeni mukaan digitaalisten kuluttajatuotteiden – jotka koulussa julistetaan koulutusteknologiaksi – käyttöliittymät muuttuvat jatkuvasti.

Keskeinen käyttöliittymien kehittämisen kriteeri on helppous. Kun ennen tehokas tekstinkäsittely edellytti sujuvaa kymmensormijärjestelmän hallintaa, nykylaitteiden kosketusnäytöllä tarvitaan yleensä yhtä sormea, joskus jopa kahta.

Jos puhutaan taidoista, en sanoisi, että tarvittavien taitojen määrä olisi lisääntynyt, ainakaan tekstinkäsittelyssä. Laitteiden markkinoijat ratsastavat nimenomaan sillä, ettei tarvitse opetella, ei tarvitse osata. Riittää, kun ostaa.

Ihan helppoa nykylaitteidenkaan käyttö ei ole, kuten Lauri Malkavaara kuvasi saman lehden Merkintöjä-palstalla: Täytyy muistaa, mikä valikko johti mihinkin, ja täytyy muistaa loputtomasti salasanoja. Kovin paljon ei tarvitse ymmärtää, sillä tietokoneen käyttöliittymärutiinit ovat usein yksittäisten suunnittelijoiden päähänpistoja.

Paljon konetta käyttävä luonnollisesti muistaa toiminnot paremmin kuin vähän käyttävä. Mutta voidaanko loputtomien toistojen avulla saavutettua käyttöliittymän detaljien muistamista pitää ylevänä tietoteknisenä taitona?

Opettajan on siis käytettävä paljon tietotekniikkaa, jotta hän kykenee sujuvasti kannustamaan oppilaitaan samaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että sen paremmin opettajalle kuin oppilaallekaan ei vuorokauteen tule sekuntiakaan lisää pituutta.

Kaikki viihdelaitteiden kanssa käytetty aika on pois jostain muusta. Kysymys kuuluukin, mihin käytämme rajallisen aikamme. Kuten Jyri Engeström muistutti (HS Torstai 12. 2.), it-teollisuuden eliitti ymmärtää hyvin, mikä on ihmiselle rakentavaa ja mikä ei, ja on ryhtynyt aktiivisesti suuntaamaan omien lastensa ajankäyttöä digiviihteestä oikeaan tekemiseen.

Antti Pirhonen
vuorovaikutteisen teknologian dosentti, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat