Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallista maataloustukea on leikattava

Mielipide
 
Timo Linkola

Suomen maatalous tuottaa kansantuotteestamme noin 2,7 prosenttia. Meillä on 59 000 maatilaa ja niillä 78 000 työpaikkaa eli 1,3 työpaikkaa maatilaa kohden.

Eurostatin Agriculture and Fishery -tilastokirjan mukaan maatalouden tuotannon arvosta vuonna 2010 Suomessa 59 prosenttia oli maatalouden tukia. EU:ssa tukien osuus on keskimäärin 16 prosenttia. MTT:n taloustutkimuksen mukaan tukien osuus Suomessa on 35 prosenttia, mutta siinä tukien käsite on ymmärretty suppeasti.

Maataloustuestamme noin 60 prosenttia on kansallista tukea. Valtion vuoden 2015 budjetissa maataloustukimenot ovat 1 814 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi on huomattava muun muassa valtion osuus maataloustuottajien eläkkeistä (624 miljoonaa euroa vuodessa) ja lomituskorvaukset (210 miljoonaa euroa vuodessa). Maatalouden tuki yhtä alan työpaikkaa kohti on noin 34 000 euroa vuodessa.

Pohjoisissa naapurimaissamme Ruotsissa, Virossa ja Latviassa kansallista maataloustukea ei juuri makseta, ja silti naapurimaidemme elintarvikeomavaraisuus on hyvä ja ruoan hinta Suomea halvempi.

Suomalainen tukijärjestelmä hidastaa maatalouden rationalisointia. Tuki on Suomessa siirtynyt pellon hintaan, joka jarruttaa tilakoon kasvua. Pellon keskihinta Suomessa on nyt noin 8 500, Ruotsissa 5 400, Virossa 2 000 ja Latviassa 1 300 euroa hehtaarilta.

Maatalouden tukijärjestelmää on vastedes suunnattava tuotannon rationalisointiin ja tehokkuuden lisäämiseen. Samalla tukiviidakkoa ja sen byrokratiaa on kevennettävä. Suomella ei ole varaa eikä perusteita nykyiseen korkeaan kansalliseen maataloustukeen.

Timo Linkola
tekniikan lisensiaatti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat