Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin energiaratkaisu tulee harkita tarkoin

Mielipide
 
Timo Korpela

Vuosaaren suuren puuvoimalahankkeen innoittamana Helsingin Sanomien mielipidesivuilla on vastustettu hiiltä, kehuttu puuta ja Loviisasta tuotavan ydinvoimalämmityksen etuja. On oltu sitä mieltä, että oikeastaan kaikki liikenevä energiapuu olisi parempi varata biodieselin ja muitten liikennepolttoaineitten tuotantoon.

On muistutettu siitäkin, että fysikaalisesti puun polton lisääminen vain kasvattaa hiilidioksidipäästöjä lähivuosikymmeninä. Ei ole varmuutta siitäkään, kuinka paljon puun poltto lisää tai vähentää Suomen laskennallisia päästöjä IPCC:n tai EU:n poliittisten sääntöjen mukaan.

Metsäntutkimuslaitoksen tilastojen mukaan Etelärannikon, Uudenmaan, Etelä-Hämeen ja Kymenlaakson tilastoalueilla energiapuun kestävä tuotanto ei yhteensäkään riitä Vuosaareen kaavaillun puuvoimalan tarpeisiin. Miten sitten hoidettaisiin Forssan, Hämeenlinnan, Lahden ja Kotkan puulämmitys?

Tästä seuraa, että Vuosaaren puuvoimalan tuotannosta iso osa tehtäisiin oikeasti hiilellä. Puupula helpottaisi kolmanneksella, jos tyydyttäisiin vain lämmitykseen ilman siihen yhdistettyä sähköntuotantoa. Investointikin putoaisi puoleen. Nykyisillä sähkön hinnoilla ja polttopuun tuilla investointi puusähköön kaukolämmityksen yhteydessäkään tuskin on liiketaloudellisesti kannattavaa.

Jos asiaa ajatellaan hiukan pidemmälle ilmastosodan vaatimusten näkökulmasta, sähkön yhdistetystäkin tuotannosta hiilellä ja muilla fossiilisilla pitänee vähitellen luopua ja varata puu pääosin liikennepolttoaineitten tuotantoon.

Tulevaisuudessa sähköä tuotetaan – maksoi mitä maksoi – ydin-, vesi-, tuuli- ja aurinkovoimaloissa, ja lämpöä tuotetaan sähköllä eli lämpöpumpuilla. Helsingin tapauksessa parasta ilmastopolitiikkaa olisi lämmittää ydinenergialla Loviisasta. Lisäksi jo nykylakien mukaan on pantava paljon rahaa matalaenergiatalojen rakentamiseen.

Helsingin kaukolämmittäjille kivihiilen korvaaminen puulla ei merkitse suuria taloudellisesti. Kansan- ja valtiontalouden kannalta kyseessä on kuitenkin halvan kivihiilen korvaaminen kalliilla puulla. Puun polton maksumies on valtio eli suomalainen veronmaksaja.

Eduskunnan päätöksellä hiiltä verotetaan ankarasti ja puulle maksetaan riittävästi tukiaisia niin, että kummankin energian yksikköhinta pidetään keinotekoisesti samassa suuruusluokassa.

Jos puu korvaisi Vuosaaressa hiiltä kaavaillun maksimimäärän, noin neljä terawattituntia (LHV), nykyhinnoin valtio menettäisi vuodessa hiiliveroja noin 43 miljoonaa euroa ja saisi maksettavakseen puutukiaisia lisää noin 63 miljoonaa euroa.

Yhteensä valtion eli veronmaksajien menetys olisi 106 miljoonaa euroa vuodessa. Se olisi hulppea vuositappio valtiolle Helsingin miljardin investoinnista.

Toisaalta kukaan ei ole luvannut ilmastosodan olevan ilmaista. Se tietenkin työllistää, kuten sodat aina, mutta taloudellista hyvinvointia se ei lisää vaan vähentää sitä niin kauan kuin me itse maksamme sen kustannukset.

Vain jos onnistumme myymään ilmastosodan aseita – sitä paljon mainostettua cleantechiä – muille voitolla, hyödymme ilmastosodasta taloudellisesti.

Timo Korpela
tekniikan tohtori
professori emeritus, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat