Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaasu mukaan Helsingin energiaratkaisuun

Mielipide
 
Jaakko Ihamuotila

Pääkirjoituksessa (HS 24. 3.) käsiteltiin Helsingin kaupungin vaihtoehtoja vähentää hiilidioksidipäästöjä ja siirtyä uusiutuviin energialähteisiin. Maakaasun ja biokaasun käytön lisäämistä ei vaihtoehdoissa näy, vaikka se lienee viisain ratkaisu.

Hiilivoimalaitoksiin voitaisiin asentaa niin sanotut kaasuetuturbiinit ja käyttää muutoinkin kaasua hiilen rinnalla tai sen sijasta. Hiilestä maakaasuun siirryttäessä päästöt vähenevät puoleen ja sähkön suhteellinen osuus energiatuotannossa kasvaa, mikä parantaa kannattavuutta. Hanasaaressa hiilen varastoalue vapautuisi arvokkaampaan käyttöön.

Helsinki lienee vierastanut maakaasua, koska se tulee toistaiseksi vain Venäjältä – tosin jo yli 40:ttä vuotta ilman häiriöitä. Tilanne kuitenkin muuttuu pian, kun nesteytetyn maakaasun terminaali rakennetaan Inkooseen ja yhteys EU:n kaasuverkkoon syntyy Viroon rakennettavan putken kautta.

Maakaasun käytön lisääminen voidaan toteuttaa nopeasti ja luoda näin pohja tulevalle biokaasun käytölle. Se taas on liikenteen kannalta olennaisesti parempi ratkaisu kuin pellettien poltto, joka toisi kymmeniä rekkakuormia päivässä Helsingin kaduille.

Maa- ja biokaasun käytön tarjoamat mahdollisuudet tulee liittää Helsingin energiavaihtoehtojen selvitykseen.

Jaakko Ihamuotila
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat