Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voimalakeskustelussa unohtunut päästökauppa

Mielipide
 
Sanna Syri Ilkka Savolainen

Helsingin Sanomat kertoi 22. 3. Helsingin tulevista energiaratkaisuista. Uutisoinnissa unohtuu toistuvasti, että myös Helsingin voimalaitokset kuuluvat EU:n päästökaupan piiriin. Kun nämä aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä, ne kuluttavat EU:n myöntämiä päästöoikeuksia, joita jaetaan ja huutokaupataan vuosittain EU:n alueelle tietty rajallinen määrä.

Helsingin päävaihtoehto olisi korvata kivihiili puupolttoaineilla. Päästöoikeuksia ei kuluisi, jos kivihiili korvataan biomassaan perustuvilla polttoaineilla, koska biomassa on oletettu laskelmissa päästöttömäksi. Helsingin päästöoikeudet vapautuisivat EU:n päästöoikeusmarkkinoille, jossa hintataso on noin seitsemän euroa tonnin hiilidioksidipäästöä kohti.

EU:n kokonaispäästöt eivät laskisi, vaikka biomassan käyttö laskisikin Helsingin päästöjä, sillä Helsingistä vapautuvat päästöoikeudet käyttäisi jokin muu eurooppalainen toimija.

Kivihiilen korvaaminen biomassalla maksaisi Helsingille paljon. Hinta lienee vähintään 30–50 euroa tonnin hiilidioksidipäästöä kohti.

Jokin muu toimija voisi siis lisätä saastuttamistaan ostamalla Helsingin päästöoikeudet halpaan hintaan, mutta niiden vapauttamisesta Helen oy on maksanut 4–7 kertaa enemmän.

EU:sta eivät saastuttajat ole loppumassa. Koko Suomen vuotuinen kivihiilen käyttö on vain noin kaksi prosenttia Saksan vuotuisesta hiilen käytöstä. Helsingin voimalaitoksissa polttoaine käytetään sähkön ja lämmön tuotantoon noin kaksi kertaa paremmalla hyötysuhteella kuin Keski-Euroopan sähköä tuottavissa hiilivoimaloissa.

Kannattaako 500–1 200 miljoonaa euroa helsinkiläisten rahaa tosiaan käyttää näin ja samaan aikaan säästää vaikkapa terveydenhoidosta ja opetuksesta? Halvimmallakin vaihtoehdolla saisi kolme uutta lastensairaalaa.

Päästökaupan sääntöjä uudistetaan EU:ssa, mutta vaikutus päästökaupan tulevaan hintatasoon on epäselvä, ja hinta tuskin nousee voimakkaasti lähivuosina.

Päästökaupan kanssa päällekkäisiä päästönvähennystoimia on kritisoinut myös Hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) uusimmassa ilmastonmuutoksen hillintää koskevassa raportissaan. Päällekkäiset toimet eivät yleensä vähennä päästökauppa-alueen kokonaispäästöjä.

Tässä tilanteessa olisi aiheellista odottaa joitakin vuosia, jotta nähdään, miten EU:n päästökaupan hintataso kehittyy. Samalla kertyisi myös lisää tutkimustietoa siitä, minkälaisen ilmastovaikutuksen hitaasti kasvavan metsäbiomassan käyttö polttoaineena aiheuttaa.

Sanna Syri
energiatalouden professori
Aalto-yliopisto
Suomen kansallisen
ilmastopaneelin jäsen
Ilkka Savolainen
tutkimusprofessori emeritus
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat