Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide: Muistisairas äitimme on säilötty kotiin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olemme saaneet seurata Alzheimerin tautia sairastavan äitimme hidasta nuutumista kotona jo vuosia. Leskenä yksin asuminen on hänelle outoa, ja ymmärryskyvyn heiketessä hän tuntee olonsa turvattomaksi. Hän ei löydä tavaroita, ei muista vierailuja eikä aina tunnista lapsiaankaan. Hän kolhii itseään pahasti eikä osaa hakea apua. Päivät kuluvat nukahdellessa, ja vuorokauden ajat ovat sekaisin.

Kotihoidon pikaiset käynnit ja omaisten apu ei korvaa muistisairaalle sitä, että muita ihmisiä näkisi koko päivän. Äitimme puhuu jatkuvasti toiveestaan päästä hoivakotiin.

Kotona asumista perustellaan vanhusten omalla tahdolla. Jos vanhus haluaa ihmisten ilmoille, kunnioitetaanko tällaistakin tahtoa? Vanhukset ovat erilaisia. Yksin asuvat vaikeasti muistisairaat eivät hyödy mistään kotiin tuotavasta palvelusta niin, että elämästä tulisi kiinnostavaa.

Vanhuspalvelun suunnitelmat eivät perustu todelliseen tarpeeseen, vaan jaetaan niukkuutta. Äitikin on kuulemma liian hyväkuntoinen hoivakotiin, koska hakijoita on niin paljon ja paikkoja vähän. Alzheimerin tauti on kuitenkin vienyt hänen ymmärryskykynsä monessa suhteessa lapsen tasolle.

Lasta ei jätettäisi yksin kotiin minkäänlaisen kotiavun turvin, miksi siis samalla tasolla oleva vanhus? Se että hän pystyy kävelemään omin jaloin, vaikkakin kaatuillen, ei tee hänestä kotona pärjäävää.

Pitkä hakijoiden jono on näköjään katkaistava jossain kohden. Kotona selviämään jää sellaisia vanhuksia, joita ei normaalijärjellä ajatellen jätettäisi asumaan yksin.

Huoli painaa raskaana lähipiiriä. Yhden vanhuksen tilanne heijastuu monen muun ihmisen – omaisten ja ystävien – jaksamiseen. Tälle henkiselle taakalle ei ole laskelmissa määritelty mitään hintaa, vaikka se veisi monelta voimia ja osaltaan lisäisi mielialalääkkeiden tarvetta ja tulevaisuuden pelkoa. Kannattaakohan omaisen surra sitäkään, että ei jaksa hoitaa fyysistä kuntoaan – yksinäinen vanhuus vain pitenisi, jos muistisairaus iskee.

Vanhuksen paras asuinpaikka on koti. Kyllä, ja joskus se koti on hoivakoti. Jos vanhus itsekin sitä toivoo, hänen tahtonsa tulee ottaa huomioon.

Tulevaisuuden palvelujen suunnittelijoilla tulee olla kokemusta "laitoshoitoon" pyrkivien vanhusten todellisuudesta. Hylkäyspäätöksen saaneissa on paljon sellaisia, joiden tilalla ei mielellään olisi kukaan päättäjä.

Tytär
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat