Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen johti alipalkkauksiin

Mielipide
 
Pertti Sulasalmi

Toimin vuosina 1990–2012 Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) toimitsijana ja hoidin työkseni ongelmia, joita työpaikoilla syntyi. Merkittävimpiä niistä olivat alipalkkaukset, joiden takia juttuja vietiin aina oikeusistuimiin asti.

Työpaikoilla tehdyt sopimiset aiheuttivat suuria ongelmia, koska niiden tärkein argumentti oli sopia työehdoista alle työehtosopimusten.

Kuljetusala on ollut koko ajan erittäin kilpailtu. Se tarkoittaa sitä, että kuljetuksista on jatkuvasti ylitarjontaa. Kuljetuksien ostajilla on siten merkittävä etulyöntiasema suhteessa yrittäjään. Jos työpaikoilla saataisiin sopia työehdoista, kuten Suomen Yrittäjät edellyttävät, edessä olisi kaaos.

Eikö ole selvää, että kilpailutilanteessa joudutaan menemään sen mukaan, mitä halvin tarjous edellyttää? Jos ja kun työpaikoilla on sovittu huonon tilanteen takia muun muassa palkan alentamisista, täytyy muiden alalla toimijoiden alentaa palkkojaan pärjätäkseen kilpailussa. Kierre on valmis.

Näin kävi 1990-luvun laman aikana kuljetusalalla, ja jälki oli karmeaa. Palkkaturva joutui lopulta maksamaan konkurssiin menneiden yritysten kuljettajien palkkoja.

Eikö olisi oikeasti järkevämpää päästää huonot yritykset konkurssiin? Siten terveet yritykset saisivat paremman mahdollisuuden toimia.

Tosiasiassa työehtosopimusten minimiehdot eivät ole koskaan olleet yritysten toiminnan esteenä. Jostakin kumman syystä Suomen Yrittäjät kuitenkin jatkuvasti vaatii työpaikkakohtaista sopimista, vaikka työehtosopimusjärjestelmä takaa parhaiten tasapuoliset toimintaedellytykset.

Sekasorto työpaikoilla ja sen myötä yrityskohtaiset lakot eivät ole oikea tie.

Pertti Sulasalmi
entinen ay-toimitsija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat