Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menoleikkausten teho on kyseenalainen

Mielipide
 
Pertti Haaparanta

Haluan selventää, mitä tarkoitan epä-älyllisyydellä (HS 22. 3.). Politiikassa tehdään valintoja, ja älylliset politiikkavalinnat perustuvat Humen giljotiinille: siitä, mitä on, ei voi päätellä, mitä tulisi olla. Siitä, että Suomen talouden julkinen velka on kasvanut, ei voi suoraan päätellä, mitä pitäisi tehdä.

Tätä periaatetta on rikottu. Elvytyksen vaikutuksia on maailmalla tutkittu laajasti ja erityisesti menoleikkausten vaikutuksista on saatu uutta tietoa. Olisi odottanut, että valtiovarainministeriö olisi hyödyntänyt tätä tutkimusta ja selvittänyt finanssipolitiikan vaihtoehtoja.

Kansainvälinen tutkimus on asettanut kyseenalaiseksi menoleikkausten tehon velkaisuuden vähentämisessä. Leikkausten sosiaalisia vaikutuksia on alettu selvittää muualla, miksei meillä?

Päinvastoin kuin Lauri Kajanoja (HS Talous 24. 3.) väittää, ongelmat ovat samat pienessä avotaloudessa. Hollannissa viime vuosien suuret menoleikkaukset lisäsivät julkisen sektorin velkaantumista.

Suomenkin finanssipolitiikka on ollut vuosina 2011–2014 kiristävää, vaikka Martti Hetemäki yrittää peittää tämän (HS 23. 3.). Ehkä sekin on lisännyt Suomen julkista velkaa.

Pertti Haaparanta
taloustieteen professori
Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat