Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Padon purku pilaisi Vantaanjoen ympäristön

Mielipide
 
Liisa Uusitalo

Vanhankaupunginkosken pato on olennainen osa Helsingin teollisuuden ajan kerrostumaa. Vantaa laskee mereen kahta rinnakkaista joenuomaa pitkin, joista toinen virtaa jo vapaana. Siihen on myös rakennettu kalaportaat.

Suistoalue ja museosaari muodostavat kokonaisuuden. Vanhoja voimalarakennuksia voidaan hyödyntää ottamalla mallia Keski-Euroopasta tai vaikkapa Tampereelta. Keväisin jäidenlähdön aikaan pato on itsessäänkin nähtävyys.

Padon poistaminen kaventaisi joen yläjuoksua ja muuttaisi nykyiset joenrannat ja suvannot aina Oulunkylän Pikkukosken uimalaan saakka epämääräiseksi jättömaaksi. Alajuoksulla vaarana olisi hyvin kunnostetun matalan rantapuiston ja Arabianrannan kävelytien uudelleen vettyminen.

Vantaanjoen varsi ja suistoalue muodostavat pohjoisen ja koillisen Helsingin asukkaiden ainoan yhtenäisen virkistysalueen kävely- ja pyöräilyreitteineen.

Ovatko todella muutamien, muualta autolla kalastamaan tulevien ihmisten kalastustarpeet tärkeämpiä kuin kokonaisten kaupunginosien asukkaiden etu?

Liisa Uusitalo
professori emerita
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat