Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Padon purkamien olisi kulttuurinen skandaali

Mielipide
 
Juho Kock

Tiedotusvälineet ovat kertoneet kala-aktivistien hankkeesta purkaa Vanhankaupunginkosken voimalan pato. Kyseinen voimalaitos on rakennettu vuonna 1876 ja se muodostaa toimivana sähköntuotantolaitoksena ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka käsittää turbiinipumppulaitoksen koneistoineen.

Kun kävin puolisoni kanssa tänä keväänä Tekniikan museossa, ihmettelimme sitä, miten näin ehjä kokonaisuus on voinut selvitä 1960- ja 1970-lukujen purkuinnosta. Nostamme hattua Helsingin Energialle, joka kulttuuritekona kunnosti vesivoimalaitoksen toimivaksi 2000-luvun alussa.

Vaan eipä aikaakaan, kun kala-aktivistit ovat alkaneet ajaa hanketta padon purkamiseksi ilmeisenä tavoitteenaan päästä kalastamaan joen rannoille. Yhtenä padon purkamisen perusteena on käytetty muun muassa voimalan vähäistä sähköntuotantoa.

Kaupunkiin kuuluu rakennettu ympäristö ja eri aikakausia kuvaava rakennuskanta. Kyseinen toimiva voimala on harvinainen esimerkki kulttuurisesta ymmärryksestä ja historiallisen tekniikan säilyttämisestä. Sen purkaminen säilyttyään tähän saakka olisi kulttuurinen skandaali.

Eri asioita tehdään eri paikoissa. Vanhankaupungin voimalaitoksia on maailmassa vain yksi. Kalapaikkoja sen sijaan on Suomessakin lukemattomia.

Kala-aktivistit saavat omasta puolestani kalastaa ihan missä vain Suomessa, kunhan se ei tapahdu heille raivattavalla kala-apajalla keskellä Helsingin historiallista syntysijaa.

Juho Kock
diplomi-insinööri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat