Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottavuutta ei paranneta pelkällä palkkamaltilla

Mielipide
 
Matti Remes

Viime viikolla talouskeskusteluun saatiin uutta väriä, kun Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta tyrmäsi haastattelussa (HS Talous 22. 3.) nykyistä talouskeskustelua vallinneen leikkauskeskeisen ajattelun epä-älylliseksi. Haaparannan ajatukset eivät saaneet lämmintä vastaanottoa kanssaekonomisteilta. Muun muassa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju teilasi Haaparannan kommentit todellisuudesta vieraantuneiksi (HS Talous 22. 3.).

Konservatiivisina taloudenpitäjinä tunnetut suomalaiset pystyvät samastumaan Kangasharjun ja monien muiden suomalaisten ekonomistien edustamaan enemmistön linjaan: tulojen laskiessa menoja karsitaan ja uutta velkaa vältetään, kun on vielä vanhaakin velkaa maksettavana – kotitaloudethan torjuvat kriisejään juuri tällä tavalla.

Talouskeskustelussa on kuitenkin vaalien alla jätetty paitsioon se tosiasia, että pitkään kohonneet yksikkötyökustannukset ovat rapauttaneet kansantalouden kilpailukyvyn.

Olemme Etlan tuoreimpien tilastojen valossa jääneet tuottavuudessa liki kymmeneksen jälkeen esimerkiksi Ruotsista ja Saksasta.

Kilpailukyvyn korjaamiseen tarjotaan lääkkeeksi palkkojen jäädyttämistä, mutta pelkällä palkkamaltilla ei paranneta tuottavuutta vaan korkeintaan pysäytetään vallitseva kehityssuunta. Myös budjettileikkaukset ovat olleet vaalien alla talouspuheen keskiössä, mutta selviä ratkaisuja tuottavuusongelmaan ei taas ole tarjottu.

Keskustelun sivustaseuraajana tuntuu siltä, että talouspuheessa on jätetty paitsioon samanaikaisen sopeuttamisen ja tarkoituksellisen velanoton mahdollisuus.

Suomi on yksi niistä harvoista valtioista, jotka saavat tällä hetkellä pitkäaikaista velkaa negatiivisella reaalikorolla. Tämä tarkoittaa, että Suomelle jopa maksetaan velan ottamisesta. Jos rahaa kerran tarjotaan ilmaiseksi ja siitä peräti maksetaan, miksi emme tarttuisi oljenkorteen?

Vastaus on yksinkertainen: lainatulle rahalle pitäisi keksiä investointikohde, joka tuottaisi enemmän kuin mitä rahasta joutuu maksamaan. Valtiontalouden näkökulmasta kyseisten investointien pitäisi olla yksinkertaisesti sellaisia, joilla parannetaan sekä yritysten tuottavuutta että kuluttajien ostovoimaa. Positiivinen tuottavuuskehitys lisää epäsuorasti verokertymää ja lisääntynyt kulutus taasen kulutusveroista saatavaa tuloa.

Yritysten verotaakan ja työn verotuksen keventäminen, palveluiden arvonlisäveron alentaminen ja henkiseen pääomaan panostaminen koulutuksen kautta ovat mitä parhainta investoimista tulevaisuuteen. Tuottavuuteen on suhtauduttava yhtä suurella vakavuudella kuin kestävyysvajeeseen, johon on jo laadittu selvät lääkkeet.

Velkaelvytystä on mielestäni ehdottomasti tehtävä, kun tämä valttikortti on vielä onneksemme käytettävissä. Elvytyksen päämääränä ei saisi kuitenkaan olla kestämättömän menorakenteen ylläpitäminen vaan uusien verotulojen muodostaminen eheämmän talouspolitiikan kautta.

Matti Remes
valtiotieteiden ylioppilas, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat