Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satiirilla ei saa vaarantaa sivullisten henkeä

Mielipide
 
J. P. Roos

Ville Tietäväinen väitti (HS Mielipide 25. 3.), että satiiri ja sananvapaus ovat minulle vieraita asioita. Olen kumpaakin harjoittanut elämäni aikana sydämeni kyllyydestä ja saanut välillä kärsiä seurauksista, joista vakavimpia ovat olleet itseeni ja läheisiini kohdistuneet uhkailut perussuomalaisten kannattajien (Hommafoorumi) toimesta.

Puolustan myös lämpimästi Charlie Hebdon sananvapautta, kun se kohdistuu yhteiskunnallisiin ongelmiin ja yhteiskunnallisen ja uskonnollisen aseman väärinkäyttöön.

Jos joku haluaa toimia niin, että hän asettaa itsensä alttiiksi väkivaltaisille reaktioille, niin siitä vain!

Arvostelin kuitenkin paneelikeskustelussa kahta tähän liittyvää ongelmaa: ensiksikin se, että satiirikko asettaa julkaisullaan ulkopuoliset, täysin viattomat ihmiset vaaraan niin kuin Jyllandspostenin tapauksessa.

Charlie Hebdon yhteydessä lehden perustajajäsen kirjoitti sen kuolleesta päätoimittajasta Charbista, että tämä oli vastuuttomasti vaarantanut myös sellaiset toimituksen jäsenet, jotka eivät missään nimessä halunneet kuolla. Hänhän näytti viimeisessä piirroksessaan suorastaan odottavan uutta iskua.

Toiseksi, ja tämä liittyy minihame-argumenttiin: minusta on typerää ottaa tietoisesti riski ikävistä seuraamuksista, kun seuraamukset voi helposti välttää. Tietäväinen haluaa yhteiskunnan, jossa nuori nainen voi ilman pelkoa mennä runsaasti alkoholia nauttineena minihameessa aamuyöstä Kaisaniemen puistoon. Sellainen yhteiskunta olisi hieno, mutta se edellyttäisi, että meillä on Kaisaniemen puiston joka kolkassa täysi kameravalvonta ja poliisi tulee paikalle muutaman minuutin varoitusajalla mihin aikaan hyvänsä.

Toinen, realistisempi vaihtoehto on se, että menee puistoon turvallisessa seurassa tai menee sinne vain päiväsaikaan. Liitettynä Charlie Hebdoon tämä tarkoittaa vain sitä, että satiiri kannattaa kohdistaa niihin tahoihin, jotka eivät tee järjettömiä tekoja satiirin seurauksena.

Sananvapaudelle kyllä, mutta silloinkin kannattaa harkita, mitä sanoo sekä missä ja milloin.

Kiinnitin keskustelussa myös huomiota siihen, että tämän päivän antisemitismi on anti-islamismia.

Minusta näyttää siltä, että myös Charlie Hebdossa koettiin erityisesti juuri islam vastenmieliseksi asiaksi, jota mielellään pilkattiin tavalla, joka poikkesi muista pilkan kohteista.

En itse ole uskovainen, ja pidän kyllä islamia uskontona monessa suhteessa ongelmallisena, mutta en katso, että satiiri on se keino, jolla saamme ääri-islamin muuttumaan.

Nyt seurauksena on lähinnä ollut, että koko islam on leimautunut muutamien ääri-ilmiöiden takia.

Ennen kaikkea, Tietäväinen: älä käytä satiiria niin, että ulkopuoliset viattomat ihmiset joutuvat siitä kärsimään!

J. P. Roos
professori emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat