Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nollatyön jousto sataa työnantajan taskuun

Mielipide
 
Heli Ahokas

Mika Pahlsten ehti jo (HS Mielipide 24. 3.) oikaisemaan Lotta Metsärinteen (20. 3.) ja monen muun hellimän väärinkäsityksen siitä, että jopa jotkut työntekijät tarvitsevat nollatyösopimuksia.

Työsopimus, jossa työajaksi on sovittu esimerkiksi 0–40 tuntia, kuitenkin velvoittaa työntekijän olemaan käytettävissä koko tuon enimmäistuntimäärän. Samassa tilanteessa ovat osa-aikaiset, joiden työsopimuksissa yleensä on jo valmiina suostumus lisätöihin.

Erinomaista, että on työnantajia, jotka työvuoroja suunnitellessaan ottavat huomioon työntekijän toiveet. Toivottavasti heitä on enemmistö.

Laki ei näitä edellä mainittuja vaihtelevan työajan sopimuksia kuitenkaan tunne. Näin työnantajalle jää mahdollisuus valita, koska, kenelle ja kuinka paljon työtunteja annetaan.

Kun työvuoron odottajia on useita, työvuorolistojakaan ei tarvitse kovin tarkkaan suunnitella. Osa-aikaisen tai nollasopimuslaisen voi aina olettaa jatkavan toisenkin vuoron tai saapuvan, kun kutsutaan. Kieltäytyvälle ei työvuoroja ja kutsuja välttämättä enää tule, joten töitä on tehtävä juuri silloin, kun niitä tarjotaan.

Vähilläkin työtunneilla ja ansioilla nämä työmuodot rajoittavat elämää enemmän kuin kokoaikatyö koskaan.

Työttömyysturvaa ei nollasopimuksella työkutsuja odottavalle usein makseta, koska työsopimus on voimassa, ja sen sitovuuden vuoksi muuta työtä ei voi vastaanottaa. Rahan loppuessa on turvauduttava viimekätiseksi tarkoitettuun toimeentulo- ja asumistukeen.

Näin me kaikki jaamme joidenkin yritysten yrittäjäriskin ja rahoitamme nämä työnantajalle äärimmäisen joustavat työaikajärjestelyt. Tähän sosiaaliturva tuskin on tarkoitettu.

Sähköpostissani oli juuri tänään viesti, jossa kaksi kuukautta työhön kutsua odotellut ihminen kyselee, mitä hän voi tehdä. Työnantaja ei irtisano, ja omaa irtisanoutumista seuraisi työttömyysturvan karenssi, vaikka kuukausien odottelu on jo tyhjentänyt kukkaron täysin. Työtä, jossa saisi tehdä työtä, ei ole löytynyt.

Heli Ahokas
sopimusvastaava, lakimies
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat