Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosken vapauttaminen avaa mahdollisuuksia

Mielipide
 

Valtuustoaloitteeni Vanhankaupunginkosken padon purkamiseksi on herättänyt vilkkaan keskustelun. Se on hyvä. Keskustelu mahdollistaa myös virhellisten käsitysten korjaamisen.

Valtuutettu Matti Niiranen (kok), joka ainoana vastusti kaupunginsuunnittelulautakunnassa padon purkamisen selvittämistä, ehdotti (HS Mielipide 24. 3.), että purkamisen sijaan kunnostettaisiin itähaaran kalaporras. Valitettavasti tämä ei ole mahdollista, tai ainakin se tulisi kalliiksi. Itähaara virtaa näet peruskallion päällä.

Vaellussiian ja toutaimen kannalta nykyinen itähaara on liian jyrkkä, ja sen loiventaminen vaatisi räjäytystöiden lisäksi niskan syventämistä, jolloin yläpuolisen patoaltaan vedenpinta laskisi. Tällöin itse pato jäisi törröttämään kuivana ja museovoimalan käyttö estyisi joka tapauksessa.

Juho Kock (HS Mielipide 26. 3.) puolestaan epäilee "kala-aktivistien" ajavan padon purkamista päästäkseen "kalastamaan joen rannoille". Olisi mahtavaa, jos Helsingin keskustan tuntumassa olisi kilometrin pituinen koski, josta voisi kalastaa lohia ja taimenia. Omat motiivini ovat kuitenkin olleet ekologiset.

Suomeen on rakennettu noin 3 500 patoa, useimmiten kevein lupamenettelyin. Vaeltavat lohikalakannat ovat patojen vuoksi sukupuuton partaalla.

Museovoimala tuottaa energiaa saman verran kuin kaksi perheauton moottoria, ja se voi toimia museona ilmankin tuota tuotantoa. Padosta voi jättää osan pystyyn, ja kaikki muu säilyy alueella entisellään.

Liisa Uusitalo (HS Mielipide 26. 3.) oli huolissaan siitä, että padon purkamisen seurauksena yläpuolinen alue jäisi "epämääräiseksi jättömaaksi". Purku edellyttäisi toki maisemointia. Tosin jos sitä ei tehtäisi, kasvillisuus valtaisi paljastuvat savikot yhdessä kesässä.

Vapaan kosken virratessa ulkoilualueesta tulisi entistä komeampi. Padon purkaminen avaisi kilometrin mittaisen taimen- ja lohikosken aivan keskustan tuntumaan. Kuinka monella eurooppalaisella pääkaupungilla on tarjota vastaavaa, aivan museoiden, kulttuuritarjonnan ja vilkkaan ravintolaelämän kupeessa?

Jukka Relander
kaupunginvaltuutettu (vihr),
kansanedustajaehdokas
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat