Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammatillista koulutusta on uudistettava kokonaisuutena

Mielipide
 
Markku Aunola Petteri Ora

Ammatillisen koulutuksen poliittisessa draamassa on neuvoteltu yömyöhään, selitelty, suututtu, marssittu ulos, jarrutettu, juonittu ja totta kai syytelty toinen toistaan. Katkeran kuuloinen opetusministeri manaa nyt ammatilliselle opetukselle kaaosta, kun säästöt levitetään hallitsemattomina kentälle. "Kaik on mänt" – vai onko sittenkään?

Poliittisen lentohiekan alta voi kaivaa esille monia hyviä asioita. Ammatillisen koulutuksen onnetonta lakivalmistelua edelsi laaja ja osallistava valmistelu. Eri intressiryhmät tekivät parhaansa, ja paljon tärkeää tietoa koottiin koulutuksen uudistamisen tarpeista ja mahdollisuuksista.

Suuren uudistuksen palikat olivat jo käsissä, mutta sitten meno hyytyi. Se hyytyi johtajuuden ja vision puutteeseen.

Rahoitus- ja järjestäjäverkkolain kaaduttua nyt palataan välttämättömän muutoksen alkuun. Tärkeintä on säilyttää kehittämisen pitkä linja, jossa koko ammatillista koulutusta uudistetaan yhtenä kokonaisuutena. Ei pilkota nuorten ja aikuisten koulutusta erilleen, vaan lähdetään opiskelijan ja työelämän tarpeista – hallinto tai erillisintressit eivät ole pääasioita.

Järjestäjäverkkoa ja koulutuksenjärjestäjien yhteistyötä tulee tiivistää. Opetushallitus aloitti muutama vuosi sitten Amkesu-kierroksen, jolla laadittiin lupaavia alueellisia suunnitelmia koulutuksen järjestämisestä ja yritysyhteistyöstä. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys Amke ry:n selvityksen mukaan 70 prosenttia koulutuksen järjestäjistä on suunnitelmallisesti syventämässä yhteistyötä seudun muiden oppilaitosten kanssa. Tästä on hyvä jatkaa.

Uudet ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmat tulevat voimaan syksyllä 2015. Niissä vahvistetaan työssä oppimista ja yritysyhteistyötä. Opiskelijoille haetaan entistä yksilöllisempiä osaamisen lisäämisen reittejä. Samalla tutkintorakenteita muutetaan joustavammiksi, mikä tarkoittaa opiskeluajan lyhentymistä. Näiden muutosten tukeminen tuottaa säästöjä.

Talkoisiin tarvitaan vielä työmarkkinaosapuolet. Kesään sijoittuvan kolmannen lukukauden käyttöönotto on lähitulevaisuudessa välttämättömyys. Meillä ei ole varaa tyhjän pantteina seisoviin rakennuksiin eikä opettajiin, jotka opiskelijoiden puuttuessa ovat "vapaajaksolla".

Samalla tuntityöstä olisi siirryttävä kohti normaalin palkkatyön kokonaistyöaikaa.

Ammatillisen koulutuksen rakenteelliset muutokset voidaan toteuttaa hallitusti, ja samalla voidaan hankkia tarvittavat säästöt. Jokainen työelämässä oleva tietää onnistuneen muutoksen aakkoset: osallistaminen, selvä tavoite, jämäkkä johtajuus ja selkeä seurantajärjestelmä. Tarvitaan hyvin suunniteltu tuottavuusohjelma.

Helppo juttu – paitsi että muutoksen veturiksi tarvitaan kyvykäs johto, jonka paikka ei voi olla muu kuin ministeriö. Valtakunnallinen kokonaisuus ja perustuslakivaliokunnan edellyttämä koulutuksen saavutettavuus ja yhdenvertaisuus tulee turvata.

Siihen tarvitaan – meidän aasien taakse ja eteen – keppiä ja porkkanaa. Enemmän kuitenkin jälkimmäistä, ihan niin kuin koulussakin.

Markku Aunola
rehtori
Petteri Ora
kehitysjohtaja
Kiipulan ammatillinen
erityisoppilaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat