Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakauppasopimus on uhka demokratialle

Mielipide
 
Emma Kari Markus Drake Ska Keller

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välinen kauppasopimus (TTIP) olisi toteutuessaan suurin koskaan tehty vapaakauppasopimus. Jopa 80 prosenttia sen taloudellisista hyödyistä on tarkoitus saada aikaan sääntelyä yhdenmukaistamalla, käytännössä siis eurooppalaista sääntelyä purkamalla tai heikentämällä sitä samalle tasolle yhdysvaltalaisen sääntelyn kanssa.

Sopimukseen sisältyy myös investointisuoja ja riitojenratkaisumekanismi (ISDS), jonka turvin yritykset voivat haastaa valtion välimiesoikeuteen yrityksen etujen vastaisista päätöksistä tai lainsäädännön muutoksista.

Vihreät Suomessa ja Euroopassa ovat pitkään kritisoineet TTIP-sopimusta, sillä se uhkaa demokraattista päätöksentekoa, ympäristönormeja ja työntekijöiden oikeuksia.

Euroopan komission salassa neuvottelema sopimus uhkaa Tuftsin yliopiston tutkimuksen mukaan jopa 600 000:ta työpaikkaa Euroopassa. Näistä yli 200 000 on Pohjois-Euroopassa. Sääntelyn purkamisella olisi haitallisia seurauksia ilmastonmuutoksen torjumiselle ja ympäristönsuojelulle.

Helsingin Sanomat nosti TTIP-sopimuksen esiin pääkirjoituksessaan (22. 3.) esimerkkinä eurooppalaisista hankkeista, joihin Venäjä ei suhtaudu myönteisesti. Toivoisimme HS:ltä kriittisyyttä myös itse TTIP-sopimusta ja -neuvotteluja kohtaan.

Miksi neuvottelut ovat olleet niin salaiset? Miksi osa ay-liikkeestä ajaa investointisuojaa, jota on laajasti kritisoitu ja joka antaisi suuryrityksille mahdollisuuden vaatia korvauksia demokraattisesti tehdyistä päätöksistä? Miten sopimus muka hyödyttäisi pienyrittäjien asemaa? Miten turvataan riittävä ympäristönsuojelun taso, jos samalla esimerkiksi fossiili-investoinnit voivat saada suojan?

Vastustamme TTIP:n kaltaisia sopimuksia, koska haluamme lisää demokratiaa ja paremman Euroopan. Tällä hetkellä TTIP on näille uhka riippumatta siitä, miten Venäjä hankkeeseen suhtautuu.

Emma Kari
Helsingin vihreiden
valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustajaehdokas
Markus Drake
vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen, kansanedustajaehdokas
Ska Keller
vihreän europarlamenttiryhmän varapuheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat