Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esiopetusta pitäisi saada lähellä kotia

Mielipide
 
Ella Vihelmaa

Esiopetus on vuodesta 2015 lähtien pakollista, ja yhä useammin se järjestetään peruskouluilla. Olisi hienoa, jos lapsi voisi käydä esikoulua samassa lähikoulussa, jonne hän menee ensimmäiselle luokalle.

Haimme lapsellemme esikoulupaikkaa kodin vieressä sijaitsevalta lähikoululta, mutta toiveitamme ei otettu huomioon, vaan esikouluksi osoitettiin toinen koulu. Järkevää bussiyhteyttä ei ole, ja matkan taittaminen 190 esikouluaamuna tulee olemaan suuri rasitus. Rattaillakaan lapsi tuskin suostuu kouluun kulkemaan.

Metsäpolulla viisivuotias vaeltaisi helposti vastaavan matkan, mutta kodin ja koulun välimaasto koostuu luotaantyöntävistä epäpaikoista: isoja teitä, huoltoasema, joutomaata, paljon autoja. Odotimme paljon eskarivuodelta, mutta lapsen innostus sammuu taatusti viimeistään silloin, kun pimeinä aamuina taivallamme kaukaisuuteen autoilijoiden roiskuttaessa kuraa päällemme.

Virkailijan mukaan valinnassa asetettiin etusijalle niiden lasten toiveet, joilla päätöstä tehtäessä oli ollut päivähoitopaikka jossakin kaupungin päiväkodeista. Jämäpaikoille osoitettiin lapset, jotka eivät olleet kunnallisen päivähoidon piirissä.

Tuskin milloinkaan annan itselleni anteeksi, etten ajoissa hamstrannut lapselleni kaupungin päivähoitopaikkaa, joka olisi taannut helpon alun koulutielle ja tutustumisen tuleviin koulutovereihin jo esikoulussa. Vaikka etsin aktiivisesti tietoa, olennaisin tieto päiväkotilasten suosimisesta ei tullut perille.

Ikävien yllätysten välttämiseksi olisi hyvä, jos vanhemmat saisivat ajoissa tietoa esiopetuspaikkojen määräytymisestä ja voisivat näin puolustaa lapsensa etua. Sietäisi myös miettiä, eikö lähikouluperiaatetta voisi noudattaa jo esikoulussa.

Ella Vihelmaa
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat