Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamieshallitus oli huonoin hallitus

Mielipide
 
Martti Häikiö

Olen eri mieltä kuin valtiovarainministeriön entinen korkein virkamies, ministeri Raimo Sailas, joka nosti kolumnissaan (HS 24. 3.) Suomen historian huonoimmaksi hallitukseksi Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) ministeristön. Sen ongelmana olivat kyllä toteutumattomat utopiat rakennemuutoksista, mutta maallamme on valitettavasti ollut paljon huonompiakin hallituksia.

Suurin heikkous oli ennen hallitusten lyhytikäisyys. Vuoteen 1983 asti hallitusten keski-ikä oli vain noin yksi vuosi. Maassa oli jatkuva hallituskriisi.

Suomella on ollut muun muassa neljä alle sadan päivän hallitusta ja lisäksi 14 alle 200 päivän hallitusta. Niiden saavutuksista merkittävin lienee pystyssä hoippuminen. Pelkkä olemassaolo oli myös Väinö Tannerin sosialidemokraattisen vähemmistöhallituksen (1926–1927) tärkein saavutus.

Hallituspolitiikan vakautuminen tapahtui vasta Mauno Koiviston presidenttikaudella vuonna 1983, jonka jälkeen enemmistöhallitukset ovat istuneet koko vaalikauden. Pääministerivaihdokset eivät tätä muuta, kun ohjelma ja kokoonpano ovat säilyneet. Parlamentarismi syrjäytti presidentti- ja virkamiesvaltaisen järjestelmän.

Ehdotan huonoimpien hallitusten listan kärkeen Sailaksen kansliapäällikkökollegoiden muodostanutta Reino R. Lehdon 270 päivän virkamieshallitusta (1963–1964). Tosin yhtään parempi ei ollut sen edeltäjä, maalaisliiton Ahti Karjalaisen johtama poliittinen hallitus tai sen seuraaja, maalaisliiton Johannes Virolaisen hallitus.

Valtio oli noina aikoina jatkuvassa kassakriisissä, joka muistutti Kreikan nykyistä tilannetta. Maksukyvyttömyys uhkasi muutamien tuntien päässä. Valtiovarainministeriön hieno historiateos (Sakari Heikkinen ja Seppo Tiihonen, 2009) kertoo lukuisista salaisista vippaskonsteista, joilla valtio paikkaili tyhjää kassaansa. Esimerkiksi Neste Oy:ltä saatiin lainaa, kun laskettiin liikkeelle tieto siitä, että yhtiön nauttima valmisteveron alennus poistettaisiin. Ylen talousjohtaja tarjosi luottoa, kun laadittiin lakiesitys yleisradiorahastoon kertyneiden "ylimääräisten" lupamaksujen siirtämisestä valtion kassaan. Suomen Pankki joutui jatkuvasti torjumaan sitkeää vippaajaa.

Virolaisen hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta keskusteli marraskuussa 1965 siitä, miten elinkustannusindeksin nousu voitaisiin estää. Hintojen manipuloinnin harkinnan kohteina olivat nyt omena, kurkku, päärynä, saunamaksut, kahvi, sokeri ja tietenkin voi. Ulkoministeri Ahti Karjalainen kiteytti tilanteen farssimaisen vakavuuden: "Omena menetetään käsistämme, jos nyt tingitään. Paine on niin suuri ulkoa."

Martti Häikiö
professori, historiantutkija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat