Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen tiederahoitus herätti ihmetystä ulkomailla

Mielipide
 
Jukka Westermarck

Tervehdin ilolla virinnyttä keskustelua, jossa on pohdittu syitä Suomen tieteen tason romahtamiselle. Keskustelussa on kuitenkin ohitettu tarkastelu yksittäisten tutkimusryhmien toimintaedellytyksistä kilpailijamaihin verrattuna.

Tutkimusta eivät tee yliopisto eivätkä sen laitokset, vaan yksittäiset tutkimusryhmät. Siten se, mikä on Suomen tieteen taso, riippuu suoraan siitä, minkälaiset toimintaedellytykset näille ryhmille pystytään luomaan.

Tärkeintä tieteen tason nostamiseksi olisikin se, että kysyttäisiin ulkomaisten huippujen kanssa kilpailevilta suomalaisilta tutkimusryhmänjohtajilta, miten he kokevat työskentelyolosuhteet Suomessa.

Kerron oman kokemukseni tositarinan kautta. Istuin Japanissa muiden oman alani huippututkijoiden kanssa illallispöydässä, ja keskustelu kääntyi tutkimusolosuhteiden vertailuun maiden välillä. Kun oma vuoroni tuli, kerroin, että yliopistot eivät tue merkittävästi tutkimusta vaan Suomen Akatemian projektirahoitus on meillä tieteen perusrahoitusinstrumentti.

Kerrottuani sitten juuri hakemani nelivuotisen rahoituksen määrän, jouduin aluksi korjaamaan sen, että tämä ei ollut vuosittainen myöntö, vaan rahoitus koko neljäksi vuodeksi. Sen jälkeen korjasin sen, ettemme saa hakea kuin yhtä Akatemian projektirahoitusta neljän vuoden välein.

Tämän jälkeen sain säälinsekaisia katseita koko pöytäkunnalta. Keskustelu tyrehtyi. Voittaja oli löytynyt, sillä kenelläkään ei ollut halua enää valittaa olosuhteistaan kuultuaan tilanteen Suomessa.

Useampi ulkomainen kollegani saa vuosittain yliopistoltaan pelkkänä perusrahoituksena Suomen Akatemian rahoitusmyöntöä vastaavat resurssit.

Se, että Suomen tieteen taso on romahtanut, ei ihmetytä lainkaan. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että joudumme kilpailemaan selvästi huonommilla toimintaedellytyksillä.

Toinen selitys voisi tietenkin olla se, että olemme keskimäärin tyhmempiä ja laiskempia kuin ulkomaiset kollegamme.

Siihen en haluaisi kuitenkaan vielä uskoa.

Jukka Westermarck
Syöpäinstituutin tutkijaprofessori, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat