Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko pääoma Suomessa laiskistunut?

Mielipide
 
Terttu Kuusela

Ihmettelen suomalaista talouskeskustelua. Kilpaillaan hurmahenkisesti siitä, mikä puolue säästäisi eniten miljardeja. Sekä kansainväliset että maamme eturivin talousasiantuntijat, muun muassa professorit Pertti Haaparanta ja Matti Tuomola, ilmoittavat selvin sanoin, että nyt tarvitaan elvytystä ja että miljardisäästöt voivat suurtyöttömyyden lisäksi näivettää kysynnän.

Tämä asiantuntemus näyttää kaikuvan kuuroille korville. On tullut näköjään pysyväksi kulttuuripiirteeksi ohittaa tieteen tutkimustieto.

Myöskään tutkimustuloksia säästöjen vaikutuksista ei oteta huomioon. Miksi? Haluaako jokin taho oikeasti romuttaa hyvinvointivaltion heti, kun siihen on suinkin tilaisuus?

Myös elinkeinoelämä huutaa ja vaatii julkishallinnon säästöjä ja supistuksia. Mitään veroja yritysten ei pitäisi maksaa – eikä kai kohta palkkojakaan. On aivan selvää, että yritysten menestys perustuu hyvän koululaitoksen ja hyvän sosiaaliturvan tuottamaan osaamiseen ja turvallisuuteen. Eikö elinkeinoelämä käsitä sitä?

Miksi suomalaiset suuret yritykset eivät investoi muualle kuin ydinvoimaan? Juuri nyt kannattaisi investoida aurinkoenergiaan alkamalla tuottaa esimerkiksi aurinkopaneeleja. Miksi aurinkopaneelit pitää tuoda Ruotsista? Miksi tuulivoimalat rakennetaan tuontituotteista ja tuontityövoimalla?

Onko pääoma Suomessa laiskistunut? Onko liian pitkään tyydytty vain oman edun tavoitteluun ja veronkiertoon? Investoiminen on ehkä töisevämpää ja voitto tulee vähän hitaammin.

Yhteisöveron alentaminen Suomessa ei tuottanut lisää investointeja. Omistajat nostivat itselleen entistä isommat tilit.

Terttu Kuusela
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat