Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin on säilyttävä itsenäisenä

Mielipide
 
Matti Perttilä

Helsingin naapurikuntien johtajat esittivät närkästyksensä metropolialueen yhdistämistä koskevaa kansanäänestystä kohtaan (HS Mielipide 20. 3.). Närkästys on tietysti ymmärrettävää. Onhan aivan totta, että perustuslain mukaan valtuustot edustavat kuntia. Toisaalta sanan "edustaa" voidaan käsittää myös tarkoittavan, että valtuuston tulee edustaa kuntalaisten mielipiteitä.

Tästä seuraa ristiriita, sillä valtuustoja valittaessa kriteerinä ei ole koskaan ollut kuntaliitos, vaan pääasiassa valinnat ovat tapahtuneet perinteisellä oikeisto–vasemmisto-akselilla. Valtuutetut eivät siis periaatteessa voi tietää, mikä on heidän edustamiensa kuntalaisten mielipide kuntaliitoksesta. Eihän perustuslaki vaadi kansanäänestystä, mutta eipä se myöskään kiellä neuvoa-antavaa äänestystä.

Kansanäänestys selvittäisi loputtomiin jatkuvan liitoskysymyksen hetkessä, ja koko asia voitaisiin haudata vanhentuneena. Helsingin on säilyttävä itsenäisenä.

Tärkeämpää olisi varmistaa Helsingin seudun edustautuminen kansallisessa politiikassa valtiollisella tasolla. Nämä kunnat ovat kiinteästi toisiinsa sidottuja niin taloudellisesti kuin infrastruktuurinsa, koulu- ja terveydenhoitoverkostonsakin puolesta.

On vaikea ymmärtää, että poliittiset puolueet eivät pääse yhteisymmärrykseen Helsingin seudun kuntien liittämisestä samaan vaalipiiriin valtiollisissa vaaleissa. Kuntarajojen merkitys on kuitenkin käytännössä vähäinen jo nyt.

Yhteinen vaalipiiri varmistaisi, että Helsingin seudun poliittinen painoarvo vastaisi alueen merkitystä Suomen kansantaloudessa.

Matti Perttilä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat