Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhassakaupungissa valitaan kahdesta hyvästä

Mielipide
 
Antti Hannula

On ilahduttavaa nähdä, kuinka paljon rakennettu kulttuuriympäristö kerää suojelijoita. Monissa mielipidesivun kirjoituksissa on perusteltu, kuinka Vanhankaupunginkosken pato on osa Helsingin teollisuuden ajan kerrostumaa eikä sitä näin ollen tule purkaa. Varovaisuusperiaate vanhan kerroksen purkamisen suhteen on kieltämättä aina hyvä lähtökohta.

Padon purkamisen hyödyt olisivat kalastolle kiistattomat. Ely-keskuksen lausunnon mukaan useilla kalalajeilla ei ole nykyisin mahdollisuutta nousta itähaaraa pitkin, ja asia korjaantuisi padon purkamisen myötä.

Itäisen nousuväylän korjaaminen kaikille kalalajeille sopivaksi ei ole ilmeisesti aivan niin yksinkertainen toimenpide kuin joissakin kirjoituksissa oletetaan. On myös valitettavan totta, että padon purkamisen vuoksi ehyt teollisuusajan kerrostuma maan pinnalla menettäisi jotain olennaista.

Näissä kysymyksissä kulttuuri- ja ympäristöarvot asetetaan normaalisti vastakkain rahan kanssa. Nyt meillä on poikkeuksellisesti tilanne, jossa arvot, kaksi hyvää, ovat vastakkaisissa vaakakupeissa. Pohjimmiltaan kysymys lienee siitä, millä painotuksilla käsittelemme arvoja ja kumpi arvoista asetetaan etusijalle.

Mielestäni padon purkamisen tuomat hyödyt ympäristölle ovat rakennetun kulttuuriympäristön kokemia kolhuja suuremmat. Näiden kolhujen laastaroimiseksi on kaiken lisäksi työkaluja.

Uskon, että puretun padon fyysinen olemus ja esimerkiksi patoaltaan vedenpinta voidaan esittää viitteellisesti maisema-arkkitehtuurin keinoin myös lapsillemme.

Antti Hannula
maisema-arkkitehtuurin
opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat