Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suur-Helsinki on tavoittelemisen arvoinen malli

Mielipide
 
Veikko Pöyhönen
Jukka Mäkelä, Torsten Widen, Kari Nenonen ja Mikael Grannas esittivät yhteisessä mielipidekirjoituksessaan (HS 20. 3.), että selvitys metropolialueen kuntajaosta pitää lopettaa.

Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginjohtajat sekä Sipoon kunnanjohtaja torjuvat tiukasti liitoshankkeen Helsingin kanssa (HS Mielipide 20. 3.). Kielteisen näkemyksen perustelut ovat lähinnä taloudellis-hallinnollisia, verotukseen liittyviä sekä tulevan jättiorganisaation palvelukykyä epäileviä näkökohtia.

Kirjoittajat väheksyvät kaupunkien asukkaiden kykyä äänestää oikein kansanäänestyksessä, koska asukkaat eivät saisi riittävää tietoa selvityksestä. Yhteinen kirjoitus viestittää kyllästymistä asian käsittelyyn kaupunkien hallintoelimissä.

On totta, että Suomen oloissa tuleva Suur-Helsinki olisi jättikaupunki. Johtajien yhteinen kirjoitus paljastaa kuitenkin selviä ennakkoluuloja, joille he eivät esitä perusteluita. Ennakkoluulot liittyvät tulevan suurkaupungin kustannustehokkaaseen ja joustavaan hallintoon sekä liitoksen vaikutuksiin asukkaiden palveluihin ja talouteen.

Kaupunkien asukkaiden suuri enemmistö on riittävän valistunutta ottamaan selvää asioista ja käyttämään hyvää harkintaa kansanäänestyksessä.

Viisi kaupunkia edustavat seudullisesti aluetta, joka hyvin voisi muodostaa toimivan suurkaupungin ja jonka taloudellinen merkitys koko Suomelle olisi ratkaiseva. Siksi sen edut ja haitat tulee selvittää huolellisesti. Tämän jälkeen kansanäänestys viidessä kaupungissa on välttämätöntä järjestää.

Eduskuntavaalien jälkeen uuden hallituksen tulee käynnistää hanke uudelleen ja hyödyntää tarkoin tähän mennessä saatu tieto ja kokemus.

On hyvä muistaa, että kaupunginjohtajat ja valtuustojen ja hallitusten jäsenet torjuvat hanketta myös siksi, että liitoksen myötä johtajien ja luottamushenkilöiden paikat vähenisivät.

Veikko Pöyhönen
opetusneuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat