Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Padon purkaminen olisi luonnonsuojeluteko

Mielipide
 
Seppo Hietaranta

Vanhankaupunginkosken vesivoimalan padon puolustajien kannanotoissa näkyy valitettavalla tavalla nykymaailmassa vallalla oleva ihmiskeskeisyys muun luonnon kustannuksella.

Padon purku loisi sukupuuton partaalla olevalle meritaimenelle lisää mahdollisia lisääntymisalueita. Myös Itämeren lohen kanta – ja muidenkin virtaavien vesien lajien kannat – olisivat padon purkamisen tuloksena turvatummat.

Vantaanjoen yläjuoksun varteen ei syntyisi jättömaita vaan biologista monimuotoisuutta lisääviä elinympäristöjä, yhtä lailla vedenpinnan ala- kuin yläpuolellekin. Joen alajuoksulle ei syntyisi mitään sellaisia ongelmia, joita asiantuntevalla aluesuunnittelulla ja tulvansuojelulla ei pystyttäisi ratkaisemaan.

Koko Vantaanjokivarren virkistysarvo kasvaisi, kun ympärillä olisi rikkaampi eliöstö havainnoitavana. Tästä hyötyisivät niin ulkoilijat kuin alueen koulutkin.

Suomen energiatuotannon ja teollistumisen historian kannalta keskeiset paikat sijaitsevat Helsingin ulkopuolella. Museovoimalalla on enintään paikallishistoriallista merkitystä. Onko reilua asettaa yhden eliölajin paikallishistoria kymmenien muiden eliölajien elinmahdollisuuksien edelle?

Seppo Hietaranta
biologian ja maantieteen
lehtori, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat