Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehokas metropoli kuuntelisi myös asukkaita

Mielipide
 
Mikko Saukkomaa

Odotettu kehärata valmistuu heinäkuussa tuoden mukanaan tuhansia uusia asuntoja mutta ennen kaikkea lyhentäen Vantaan ja sen naapurikuntien välimatkaa Helsingin ytimeen. Samanaikaisesti länsimetro linkittää koko pääkaupunkiseudun metroliikenteen yhteen nippuun, jossa kansalaiset pääsevät kulkemaan yli kuntarajojen suurempaa vaivaa näkemättä.

Kunnat ovatkin liikkuvuudeltaan yhtenäisempiä kuin koskaan aiemmin, minkä vuoksi sulavaa päätöksentekoa niiden välillä kaivattaisiin kipeästi.

Valitettavasti Espoon, Vantaan, Sipoon ja Kauniaisten johtajat (HS Mielipide 20. 3.) vastustavat selvitystyötä mahdollisesta metropolialueesta, jossa kuntien asioista päätettäisiin yhdessä. Heidän mukaansa suuren kaupungin riskit ovat liian isot: talous ei ole vakaalla pohjalla, ja metropolista voisi muokkautua kömpelö byrokraattinen elin.

Riskejä on aina, mutta hyvällä selvitystyöllä niiltä voitaisiin välttyä. Parhaimmillaan tehokas metropoli ottaisi kaikki kansalaiset mukaan päätöksentekoon. Näin kaupunki eläisi ajassa mukana. Samalla kuntaelimet voitaisiin uudistaa vastaamaan nykyisiä tarpeitamme.

Valtuustojen on turha elätellä pelkoa ahnehtivasta Helsingistä, joka anastaa vallan naapureiltaan. Tosiasiassa metropolikaupunki antaisi kansalaisilleen aiempaakin laajemmat vaikutusmahdollisuudet, sillä yhä useammat rakennus- ja liikennehankkeet, joista kehärata ja länsimetro ovat vain alkua, vaikuttavat koko pääkaupunkiseudun tulevaisuuteen.

Jos kunnat linnoittautuvat omien rajojensa taakse, kansan ääni ei pääse kuuluville. Se kenties on kunnanjohtajien mutta ei demokratian etu.

Mikko Saukkomaa
abiturientti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat