Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka maksaa vanhusten palvelut?

Mielipide
 
Olli Pusa

Entisen opettajani Teivo Pentikäisen mukaan eläkkeen tuli olla 60 prosenttia palkasta turvatakseen aikaisemman kulutustason. Indeksiturvan piti olla kohtalainen samasta syystä. Suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymiseen varauduttiin keräämällä rahastoja. Pääosin eläkejärjestelmän rahoitus perustui perittyihin maksuihin.

Nyt alkavat eläkkeet ovat 50 prosenttia palkoista ja tulevaisuudessa 40 prosenttia palkoista. Kun indeksi leikkaa eläkkeen kasvua, eläke on tulevaisuudessa 15 vuoden kuluttua alkamisestaan ehkä 25 prosenttia palkoista samaan aikaan, kun eläkeläinen on noin 80-vuotias ja tarvitsee hoivapalveluja. Niiden kustannus määräytyy kuitenkin palkkojen perusteella, eikä eläke riitä. Vanhuksista huolehtiminen kaatuu valtiolle tai sitten vanhukset jätetään heitteille.

Nyt puhutaan suomalaisen yhteiskunnan suurimmista rahanjakokysymyksistä. Maksaako vanhusten hoidon eläkejärjestelmä ja vanhukset vai valtio?

Samanlaisia episodeja on nähty aikaisemminkin, esimerkiksi kun valtion budjettivajetta kasvatettiin miljardilla eurolla vuodessa siirtämällä Kela-maksu yrityksiltä valtiolle.

Mikä on eläkejärjestelmän tehtävä yhteiskunnassa? Se ei ole eläkeyhtiöiden bisnes vaan valtion määräämä pakkojärjestely. Järjestelmää on sopeutettu aina etuja karsimalla, ja nyt on syytä epäillä, ettei järjestelmä hoida sitä tehtävää, joka sille suunniteltiin.

Suurten ikäluokkien pommi tussahti. Suuri osa lähti töihin Ruotsiin. Suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä, ja maksettavat eläkkeet kustannetaan yhä eläkemaksuilla. Rahastojen tuottoa ei juuri käytetä eläkkeisiin.

Eläkemenon ja maksujen tuleva suhde on ennustusten varassa. Niihin vaikuttaa esimerkiksi työttömyys, työhön osallistuminen, palkkojen kehitys ja niin edelleen. Niitä on vaikea ennustaa, eikä asiasta ole saatavilla puolueetonta tietoa, koska ennusteita laativa Eläketurvakeskus on eläkelaitosten valvonnassa.

Sijoitusten tuottoprosentti ja sen pohjalta tulevat bonukset kiinnostavat eläkejohtajia enemmän kuin työllisyys.

Eläkerahastojen määrä Suomessa on noin 175 miljardia euroa (valtion velka on alle 100 miljardia euroa ja bruttokansantuote alle 200 miljardia euroa). Rahastojen tuotto on viime vuosina ollut yli kymmenen miljardia euroa vuodessa. Tuottoa ei käytetä eläkkeisiin, joten se kasvattaa entisestään rahastoja.

Rahastojen koko moninkertaistuu tulevaisuudessa. Ketä varten niitä kerätään? Pesämunaksi mahdollisille ilmastopakolaisille?

Mitä tapahtuisi, jos eläkeindeksejä muutettaisiin niin, että eläkeläiset kykenisivät kustantamaan palvelujaan itse nykyistä paremmin? Eläkerahastojen kasvu saattaisi pitkällä aikavälillä pienentyä satoja miljardeja ennustetusta, mutta miksi se olisi ongelma? Samaan aikaan suuri osa siitä voitaisiin säästää valtion vanhusmenoissa, eli valtion velka pienenisi ja kestävyysvaje helpottaisi.

Siinä on kysymys, johon kannattaa vaatia vastauksia kansanedustajaehdokkailta.

Vai astuttaisiinko tällaisella "rakenneuudistuksella" liian isoille varpaille?

Olli Pusa
yhteiskuntatieteiden tohtori
vakuutusmatemaatikko, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat