Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riittääkö puuta kasvavaan käyttöön?

Mielipide
 
Jouni Väkevä

Luonnonvarakeskus julkaisi uusimmat laskelmat Suomen metsävaroista (HS Talous 19. 3.). Laskelmien mukaan runkopuuta voitaisiin kestävästi hakata talouskäytössä olevalla metsämaalla 81 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Vuonna 2013 kotimaista runkopuuta käytettiin yhteensä 65 miljoonaa kuutiota. Tukkipuun hakkuita voidaan kestävästi lisätä kymmenen miljoonaa, ja kuitu- ja energiarunkopuun kuusi miljoonaa mottia vuodessa.

Vuosina 2014–2017 toteutumassa ja suunnitteilla olevat investoinnit ovat lisäämässä kuitupuun tarvetta 6,5 miljoonalla kuutiolla vuodessa, eli kuitupuun osalta käyttö on nousemassa kestävyyden rajalle. Vastaisuudessa käyttöä lisäävät edelleen energiakäytön kasvu ja muut mahdolliset investointisuunnitelmat.

Tukkipuun käytön lisääminen ei ole kiinni uusista investoinneista vaan sahauksen kilpailukyvystä. Sahauskapasiteettia meillä on jo valmiina.

Jos onnistumme jalostamaan puutuotteiksi vientiin kymmenen miljoonaa tukkimottia vuodessa lisää, se tuo kansantalouteen lähes miljardin euron verran lisää vientituloja joka vuosi.

Mitä pitäisi tehdä, jotta varmistamme puuraaka-aineen saatavuuden ja biotalouden kasvun? Meidän on nopeasti aktivoitava kaikki metsänomistajat mukaan metsien hoitoon, kuten taimikoiden hoitoon ja metsien harvennus- ja uudistushakkuisiin. Hyvä metsänhoito tuo puuta markkinoille tasaisesti. Nyt noin neljännes metsäpinta-alasta on passiivisessa hoidossa. Samalla nostetaan tulevaisuuden kestävää hakkuutasoa ylöspäin.

Puun markkinoille tulo on nostettava nopeasti ja pysyvästi uudelle tasolle. Jarruttavia kitkatekijöitä pitää poistaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kannattavuutta nakertava metsänomistuksen pirstoutuminen, metsien kuolinpesäomistus, ajantasaisen metsävaratiedon saatavuus ja puun korjuuta rajoittava tiestön rapautuminen. Kansantalous tarvitsee jokaisen saatavilla olevan miljardin. Ne saadaan jalostamalla uusiutuvaa puuraaka-ainetta vientituotteiksi.

Jouni Väkevä
kotimaan metsäasioiden päällikkö
Metsäteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat