Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppasopimus edellyttää valppautta

Mielipide
 
Markus Penttinen

Emma Kari ja Markus Drake näkevät EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasopimuksessa lähinnä uhkia (HS Mielipide 27. 3.). Keskuskauppakamarin Timo Vuori syytti heitä populismista (HS Mielipide 28. 3.).

Nykytilanteen valossa TTIP-sopimus ei ole vain uhka, muttei ongelmatonkaan. Kirjoittajien mainitsemasta EU:n ja Yhdysvaltojen lakien yhteensovittamisesta voisi kertyä mittavia säästöjä, mikä toisi myös verovaroja hyvinvointivaltion rahoittamiseen. Lakiyhteistyössä on luvattu olla romuttamatta ympäristö-, kuluttaja- ja työelämän normeja. Kyseessä on silti vasta ehdotus, joten tämäkin TTIP-asia vaatii valppautta.

Kari ja Drake esittivät osan ay-liikkeestä ajavan yritysten investointisuojaan liittyvää riitojenratkaisumenettelyä (ISDS).

Akavan ja Euroopan työntekijäkeskusjärjestön ETUC:n kanta nykymuotoiseen ISDS:ään on kriittinen. Investoinnit tarvitsevat suojaa, mutta epäkohdat leimaavat sitä koskevaa järjestelmää. Ehdotus perustaa investointiriitoja varten uusi kansainvälinen tuomioistuin onkin mielenkiintoinen. Valitettavasti Suomen ulkoministeriö ajaa ongelmallisen ISDS:n sisällyttämistä EU:n ja Yhdysvaltojen sopimukseen.

TTIP-sopimuksen seurauksia on vaikea laskea tarkasti, mutta Suomen työpaikat eivät ole mahdollisia ilman kukoistavaa vientiä. HS:n keskusteluissa mainittu Venäjä on Suomelle uhka ja mahdollisuus, mutta etenkin arvaamaton. Tämä on yksi syy vakauttavan TTIP-sopimuksen aikaansaamiseksi.

TTIP:n tulee olla niin työpaikkoja luova kuin perustua kestävään kehitykseen. Komission aikeet reivata loppuvuonna unionin kauppapolitiikan peruslinjauksia EU:n ja Etelä-Korean kauppasopimuksen pohjalta ovatkin sekä lupaavia että huolestuttavia. Sen ansiosta EU-maiden vienti ja markkinaosuudet eteläisessä Koreassa nousivat selvästi. Toisaalta sopimuksen mainostettu osio kestävästä kehityksestä on osoittautunut tyhjien tynnyreiden kolinaksi.

Markus Penttinen
kv. päällikkö, Akava
EU:n talous- ja
sosiaalikomitean jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat