Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä yliopisto-opetus aktivoi ja syventää

Mielipide
 
Hanna Kuusi

Tietotekniikan mahdollisuuksista yliopisto-opetuksen kehittämisessä on oltu innoissaan. Suurissa saleissa opiskelijat pystyvät kommentoimaan luentoja omilla älylaitteillaan. Digitaaliset oppimateriaalit kulkevat mukana ja niitä voi vaikka kuunnella. Tablettien monipuolisesta käytöstä on erinomaisia kokemuksia lääketieteen opetuksessa.

Samaan aikaan ulkomaisten yliopisto-opettajien kerrotaan kieltäneen tietotekniikan luennoillaan. Tutkimusten mukaan opiskelijat seuraavat vain kolmasosan opetuksesta – muu aika menee sosiaalisessa mediassa. Myös muistiinpanojen käsin kirjoittamisen hyödyistä on näyttöä.

Kritisoitu "multitaskaaminen" on kuitenkin ongelma vain, jos yliopisto-opetus nähdään pelkkänä tiedonvälityksenä. Nykyihanteita vastaava opetustilanne on vuorovaikutusta, jossa aktivoitu opiskelija ei ehdi puuhailla muuta.

Lähiopetuksen osuus yliopisto-opinnoista on tyypillisesti pieni: opiskelu tapahtuu pääasiallisesti itsenäisesti luentojen ulkopuolella. Esimerkiksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa kursseihin kuuluu runsaasti lukemista ja kirjoittamista tai harjoitustehtäviä, usein myös ryhmätöitä ja suullista esittämistä. Monilla kursseilla sovelletaan tutkivan oppimisen periaatteita.

Rajallista lähiopetusaikaa ei kannata tuhlata opettajan yksinpuheluun ja kalvosulkeisiin. Yliopisto-opettajia on jo pitkään neuvottu käyttämään erilaisia aktivoivia menetelmiä, esimerkiksi keskustelutehtäviä luentojen aikana.

Erinomaisen lupaava innovaatio on käänteinen opetus, "flipped classroom", jossa keskeinen asiasisältö käydään läpi itsenäisesti etukäteen. Luennolla voidaan sitten syventyä asiaan perinpohjaisesti ja soveltaa opittua käytäntöön. Käänteistä opetusta on toteutettu esimerkiksi videoluentojen avulla, mutta yhtä hyvin se voi olla kirjalliseen materiaaliin perehtymistä ja harjoituksia.

Ennakkotehtävät ovat meilläkin saaneet opiskelijoilta hyvää palautetta. He tulevat valmistautuneina luennolle, ja kysymyksiä on herännyt etukäteen. Ennakkotehtävä voi myös olla uuden asian itsenäistä pohdintaa ennen kuin asiaan on varsinaisesti paneuduttu. Tämä kehittää innovatiivisuutta ja ongelmanratkaisutaitoja.

Julkisuudessa esiintyy jatkuvasti vanhentuneita käsityksiä suomalaisesta yliopisto-opetuksesta. Sitä pidetään yliteoreettisena ja opiskelijoista vähät välittävänä. Pienessä ja köyhässä maassa korkeakoululaitosta on rakennettu monin paikoin kirjatenttien ja massaluentojen avulla, mutta siitä on kuljettu pitkä matka eteenpäin. Yliopistopedagogiikka on kehittynyt ja maailma muuttunut.

Opiskelijoita sitouttaa aktivoiva ja heidän kykyihinsä luottava ja niitä haastava opetus. Erilaiset akateemiset taidot – esimerkiksi ongelmanratkaisu, kirjallinen ja suullinen viestintä, informaatiolukutaito, ryhmätyötaidot ja eettinen herkkyys – kehittyvät parhaimmillaan osana laadukasta, sisältöihin syventyvää opetusta.

Samalla koulutetaan asiantuntijoita, jotka pystyvät vastaamaan muuttuvan työelämän vaatimuksiin.

Hanna Kuusi
yhteiskuntahistorian yliopistonlehtori, Helsingin yliopiston
Opettajien akatemian jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat