Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäriliiton edustaja vastaa Rajamäelle HS:n mielipidepalstalla: Lääkärit eivät vastusta paperittomien hoitoa

Mielipide
 
Heikki Pälve

Helsingin Sanomissa (Sunnuntai 29 .3.) kirjoitettiin kansanedustaja Kari Rajamäen (sd) edustajauran loppuhuipennuksesta, jossa hän esti niin sanottujen paperittomien terveydenhoidon lakiesityksen läpimenon.

Kirjoituksessa Rajamäki sanoo: "Jos laki tulisi voimaan, terveydenhoitoviranomaisilla ei olisi oikeutta kertoa viranomaisille laittomasti maassa olevista ihmisistä. Tämä on täysin vastoin EU:n periaatteita."

Artikkeliin liittyvät

Rajamäki on väärässä perustelunsa kanssa. EU ei edellytä, että lääkärit kertoisivat, kuka heillä on käynyt potilaana. Kansanedustajakaan ei halua, että oma lääkärissäkäynti olisi julkista tietoa. Päinvastoin: lääkäriltä edellytetään salassapitoa.

Lääkärinvalassa vannomme: "Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan ketään syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti."

Maailman Lääkäriliitto (WMA) edellyttää lääkärin eettisessä koodissaan, että lääkärin tulee antaa pätevä lääketieteellinen hoito kunnioittaen ihmisarvoa. Edelleen WMA edellyttää, että lääkäri kunnioittaa potilaan oikeutta tietojensa luottamuksellisuuteen. Ihmisarvo on kansalaisuudesta riippumaton.

Lääkärin toiminnalle ja yhteiskunnan turvallisuudelle on hyvin tärkeää, että potilas uskaltaa hakea apua pelkäämättä luottamuksellisten tietojen vuotavan viranomaisille. Tämä on myös yhteiskunnan edun mukaista, sillä siten professiomme voi hoitaa henkilöitä, jotka muutoin ehkä jäisivät hakeutumatta hoitoon.

Hoitamaton sairaus ei ole aina vaarallinen vain potilaalle itselleen. Nämä asiat ovat edelleen jokapäiväisiä ja siksi lääkärit puolustavat eettisiä periaatteitaan.

Paperittomien lakiesityksen yhteydessä on annettu kuvaa, että lääkärit olisivat asiassa jotenkin jakautuneet näkemyksensä suhteen. Näin ei ole.

Lääkäriliiton eettinen neuvottelukunta on ollut lakiesityksen suhteen aloitteellinen jo syksyllä 2011, ja professio kannatti yksituumaisesti lakiesitystä. Suomen 26 000 lääkärin keskuudessa on ymmärrettävästi joitakin, joilla on eri näkemys.

Lääkärit eivät ota kantaa siihen, kuka on oikeutettu olemaan Suomen rajojen sisällä. Emme ole poliisin tai rajavartioston osa emmekä sellaiseksi koskaan voi tulla. Tehtävänsä mukaisesti lääkärin tulee hoitaa ihmistä, joka on hoidon tarpeessa.

Heikki Pälve
puheenjohtaja
Maailman lääkäriliiton
eettinen komitea

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat