Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesivoimaa halutaan sekä purkaa että rakentaa

Mielipide
 
Janne Outila

Samaan aikaan kun Helsingissä keskustellaan Vanhankaupunginkosken vesivoimalaitoksen padon purkamisesta vaelluskalakantojen tilan parantamiseksi, Pohjois-Pohjanmaalla Pudasjärvellä suunnitellaan vesivoiman lisärakentamista.

Pudasjärven kaupunginvaltuusto päätti 19. maaliskuuta vastoin kaupunginhallituksen esitystä kannattaa Pohjolan Voiman kymmeniä vuosia Iijokeen suunnittelemaa Kollajan allasta.

Hankkeessa rakennettaisiin lähes 50 neliökilometrin kokoinen tekoallas ja ohjattaisiin suuri osa Iijoen vesistä tekoaltaaseen sähköntuotantoa varten. Veden virtaus vähenisi lähes 40 kilometrin mittaisella osuudella luonnontilaisessa jokiuomassa, ja vedenpinnan säilyttäminen joessa edes jollain korkeudella edellyttäisi useiden pohjapatojen rakentamista jokeen.

Esteenä hankkeen etenemiselle on 1980-luvulla säädetty koskiensuojelulaki. Nyt Pohjolan Voima ajaa lain muuttamista vesivoiman lisärakentamisen sallivaksi, ja asia etenee todennäköisesti seuraavien eduskuntavaalien jälkeen uusien kansanedustajien pohdittavaksi.

Eroina Helsingissä ja Pudasjärvellä käytävään keskusteluun vesivoiman purkamisesta ja rakentamisesta on myös merestä nousevien vaelluskalojen puuttuminen Iijoesta toisin kuin Vantaanjoen Vanhankaupunginkoskesta. Iijokeen Pohjolan Voima ei ole saanut rakennettua kalaportaita eikä palautettua lohta.

Pohjolan Voima puhuu koskiensuojelulain muuttamisesta "päivittämisenä". Ehkä tämä ajan tasalle saattamista tarkoittava sana ei nykyaikana ole paras ilmaisu lakimuutosta ajettaessa.

Janne Outila
Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat