Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voisi aivan hyvin ottaa lisää velkaa

Mielipide
 
Jarmo Jokivirta

Kun seuraan julkista keskustelua siitä, mitä Suomen tässä taloustilanteessa pitäisi tehdä, olen ymmälläni. Suuri joukko talousviisaita ja etenkin puolueet ovat täysin eri mieltä siitä, mitä pitäisi tehdä.

Käsittääkseni Suomen julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on euroalueen pienempiä, ja Suomi saa lainaa käytännössä nollakorolla. Tietysti rakenteelliset korjaukset on tehtävä ja valtion budjetti tasapainotettava, mutta ei sen tarvitse tarkoittaa ihmisten elämän kurjistamista.

Nyt voisi aivan hyvin ottaa velkaa, joka kohdistetaan tarkasti määriteltyihin kohteisiin. Suomen tiet ja sillat voisi korjata. Suomessa on yli 400 siltaa, jotka pitäisi korjata heti, ja tiet ovat siinä kunnossa, että se alkaa jo vaikuttaa kilpailukykyyn.

Tarvittavat investoinnit tietotekniikkaan kannattaisi tehdä nyt.

Velkarahalla voisi tukea investointeja, jotka varmasti luovat uusia työpaikkoja, ei muita investointeja. Suomen suurin ongelmahan on nyt se, ettei kukaan investoi mitään.

Kun Jyrki Kataisen (kok) hallitus laski yhteisöveroa, kävi niin, että omistajat jakavat osinkoja itselleen eivätkä investoi mitään. Kataisen mainostamia dynaamisia vaikutuksia ei ole näkynyt.

Pelottaa jättää päätösten teko riitelevien poliitikkojen käsiin. Tästä hyvä esimerkki on nykyinen hallituskausi, joka päättyi eduskunnassa arvottomaan näytelmään. Kataisen kuuden puolueen hallituksen lähtöolettamukset taloudesta olivat väärät, ja todellisuuteen havahduttiin liian myöhään. Hallituskauden lopussa työttömyysasteen piti olla 5 prosenttia, kun se taitaa nyt olla 15 prosenttia.

Jarmo Jokivirta
Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat