Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisivatko eläkeyhtiötkin rahoittaa asuntotuotantoa?

Mielipide
 
Pertti Nurminen

Taloussivujen kirjoituksessa (HS 24. 3.) kerrottiin valtiovarainministeriön raportista, jonka mukaan valtion takausriskit ovat paisuneet 48 miljardin euron määrään. Takauksilla on korvattu budjettirahan käyttö talouden elvyttämisessä.

Toisaalta takaukset ovat kelvanneet rahoittajille aikaisempaa paremmin, kun valtion riskillä olevat luotot ja sijoitukset voidaan toteuttaa alimmin vakavaraisuusvaatimuksin.

Kokonaisuuteen olisi kuitenkin liitettävä myös kuntien takausvastuut. Ne ovat Kuntien takauskeskuksen 24,8 miljardin euron takauskannan ja kuntien suoraan myöntämien 6,9 miljardin euron takausten yhteissummana 31,7 miljardia euroa. Puhumme näin noin 80 miljardin euron julkisten takausten määrästä.

Kuntien takauskeskuksen takaukset on myönnetty Kuntarahoitus Oy:n jälleenrahoituksen hankintaan. Vastuu takauksista jakautuu kuntien kesken näiden asukasmäärien suhteessa ja on yhteisvastuullinen. Jos takauskanta laukeaisi, muut kunnat maksaisivat siihen kykenemättömien kuntien vastuuosuuden.

Kuten kansliapäällikkö Hannele Pokan työryhmä totesi, valtion tukeman asuntotuotannon luototus on toiminut valtaosin Kuntarahoituksen varassa. Jos sen jatkuminen vaarantuu, koko Ara-tuotanto vaarantuu. Suomen korkea luottoluokitus on toistaiseksi turvannut Kuntarahoituksen varainhankinnan.

Työryhmän mietinnössä arvioitiin, että vuoteen 2030 mennessä 500 000 ihmistä muuttaisi Suomessa kaupunkeihin. Heidän asuntotarpeidensa julkisen rahoituksen toteuttamiseen ei otettu kantaa.

Kiinteistörahastojen perustamisbuumi kertoo puolestaan siitä, että kysymys on rekisteröity vapailla markkinoilla.

Valtion salkussa on myös 6,5 miljardin euron määrästä vanhoja Ara-järjestelmän yhtenäislainoja. Ne saattaisivat olla myytävissä sijoittajille, kuten aravalainat aikoinaan myytiin Irlantiin. Ongelmana on, että lainojen ylisuuret korot tuottavat nyt valtiolle huomattavan lisätuoton. Entistä suurempi osa lainoista on myös epäkuranttia, kun taantuvilla paikkakunnilla sijaitsevat talot tyhjenevät ja vanhenevat. Tämä kiihdyttää luottojen alaskirjauksia ja talojen purkuja.

Valtion tukeman asuntotuotannon rahoitus perustuu rahalaitosluottoihin, joille valtio on myöntänyt takauksensa. Aran viime vuosien noin 1,3 miljardin euron takausten ja avustusten myöntämisvaltuutta ei kuitenkaan ole moniin vuosiin saatu käytettyä.

Rahamarkkinoiden kehittyessä saattaisi olla aika mahdollistaa myös asuntotuotannon sijoittajapohjainen rahoitus. Tämä voisi toteutua joukkovelkakirjoin, joihin valtio liittäisi takauksensa ja tukensa, kuten lainoille.

Menettely ansiosta myös eläkeyhtiöt voisivat toimia asuntotuotannon rahoittajina. Tiedän, että tätä on selvitetty ja toivon asian etenevän.

Yhdyn myös Heikki Niemeläisen ehdotukseen (HS Mielipide 27. 3.), että valtion ja kuntien takaustoiminta yhdistettäisiin ja keskitettäisiin Julkisen hallinnon takauskeskukselle.

Pertti Nurminen
filosofian tohtori, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat