Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Padon purku hyödyttäisi uhanalaisia eläinlajeja

Mielipide
 
Henrik Kettunen

Juho Kock ja Liisa Uusitalo kärjistivät kannanotoissaan (HS Mielipide 26. 3.) vaatimukset Vanhankaupunginkosken padon purkamisesta yksinomaan kalastuksen harrastajien oman edun tavoitteluksi.

Ratkaisevasti kalamiehiä enemmän padon purkamisesta hyötyisivät kuitenkin jokiluonto ja siihen kuuluvat uhanalaiset eläinlajit, joiden elinympäristöön padon poistamisella olisi merkittävä myönteinen vaikutus.

Esimerkiksi Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) punaisessa kirjassa kosken turbiineissa murskaantuva ankerias on luokiteltu maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalaiseksi. Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi on puolestaan luokiteltu Itämereen laskevissa joissa lisääntyvä taimen ja erittäin uhanalaiseksi vaellussiika.

Pato kaventaa taimenen lisääntymismahdollisuuksia ja estää kokonaan vaellussiian pääsyn jokeen. Muista Vantaanjoessa elävistä lajeista muiden muassa lohi ja vuollejokisimpukka on luokiteltu vaarantuneiksi. Kaikkien näiden lajien olosuhteita padon purkaminen parantaisi pitkällä aikavälillä.

Luetelluista lajeista vain vuollejokisimpukka on nykyisin kokonaan rauhoitettu. Rauhoitus kuitenkin estää vain elinympäristön heikentämisen, ei sen parantamista.

Henrik Kettunen
kauppatieteiden maisteri
iktyonomi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat