Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lama on omaa syytämme

Mielipide
 
Seppo Salonen

Suomen kansantalous ei voi hyvin. Ulkomaanvienti ei vedä eikä myöskään kotimarkkinoilla kauppa käy. Miten näin on käynyt?

Siihen on yksi selvä syy. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on pitänyt 4–5 vuotta yhteen menoon yllä kampanjaa, jossa kerrotaan Suomen kilpailukyvyn huonoudesta kilpailijoihin verrattuna. Tämän kampanjan tarkoituksena oli saada edelliselle tulopoliittiselle kierrokselle mahdollisimman pienet palkankorotukset. Pienet palkankorotukset saatiin, mutta samalla Suomen kansa saatiin täydellisen apatian valtaan.

Suomen kansan lisäksi apatia iski myös yrityksiin, jotka irtisanoivat tuhatmäärin työtekijöitään. Tästä seurasi tilanne, jossa yritykset eivät uskalla investoida eivätkä kansalaiset ostaa mitään tavaroita tai palveluja. Kansalaiset pelkäävät huonon kilpailukyvyn aiheuttavan lisää irtisanomisia ja kääntävät kuluttamisen säästämiseksi. Näin maan talous on painunut syvään lamaan.

Kun Suomen viennin osuus bruttokansantuotteesta on vain noin 25 prosenttia, maan talous ei olisi näin huonossa tilanteessa ilman EK:n valtaisaa kilpailukyvyn parjauskampanjaa.

Jos pitkään jatkunut kampanja olisi lopetettu maltillisen palkkakierroksen jälkeen, talouden muut sektorit olisivat pitäneet kansantalouden pyörät pyörimässä. Nyt sama valitus huonosta kilpailukyvystä jatkuu, eikä mikään kansanosa uskalla aloittaa kulutusta. Voidaan siis sanoa Suomen laman olevan suurimmalta osalta itse aiheutettua.

Seppo Salonen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat