Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työeläkevarojen tuottoa käytetään eläkkeisiin

Mielipide
 
Mikko Kautto

Olli Pusa käsitteli mielipidekirjoituksessaan (HS 29. 3.) vanhustenhuollon rahoitusta. Aiheesta ilmestyi viime viikolla myös Kalevi Sorsa -säätiön ja Sitran raportti.

Siinä missä jälkimmäisessä mietitään ihmisten lisävarautumisen mahdollisuuksia, Pusa haluaisi suurempia lakisääteisiä eläkkeitä, joilla palvelut voisi rahoittaa. Ylimääräistä kassaa eläkkeiden parantamiseen tai palvelujen rahoituksen kohentamiseen ei valitettavasti ole.

Työeläketurvan tavoite on ollut eläketaso, joka vastaisi noin 60 prosenttia omasta aikaisemmasta ansiotasosta siinä vaiheessa, kun henkilö jää eläkkeelle täyden työuran jälkeen. Keskimääräinen korvaussuhde on hyvin lähellä tätä ja pysynyt sen tuntumassa jo pitkään.

Eläkkeen riittävyydelle tuovat haasteita lyhyeen työuraan perustuva matala eläkkeen lähtötaso ja pitkä eläkeaika. Työeläkeuudistuksen tavoite on pidentää työuria, jolloin eläketasokin olisi korkeampi ja riittäisi paremmin eläkeaikaan.

Pusa kysyi, ketä varten työeläkerahastoja kerätään. Rahastojen tuottoa käytetään jo nyt eläkkeiden rahoitukseen. Tulevaisuudessa varojen merkitys eläkkeiden rahoituksessa on vielä nykyistä suurempi. Myös moni muu haluaisi käyttää rahastoja eläkkeiden indeksoinnin parantamiseen.

Pusa jätti sanomatta, että tästä seuraa eläkemenon kasvua, joka olisi rahoitettava jotenkin. Jotta työeläkkeiden rahoitus olisi tasapainossa, tuoton käyttäminen eläkkeiden tason parantamiseen merkitsisi työeläkemaksun korottamista. Tämän sijaan pyritään pidempiin työuriin, mikä parantaisi sekä tulevaa eläketasoa että sen rahoitusta.

Pusa loi epäilyksen varjon Eläketurvakeskuksen laskelmille esittäessään perättömästi, että Eläketurvakeskus olisi eläkelaitosten valvonnassa. Eläkemenojen, -maksujen ja rahastojen kehitystä koskevat laskelmat ja niiden taustaoletukset on selvästi esitetty Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta löytyvissä riippumattomissa laskelmissa, jotka eivät laadullisesti eroa Suomen Pankin, Etlan ja muiden julkaistujen laskelmien tuloksista.

Mikko Kautto
johtaja, Eläketurvakeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat